Zavřít reklamu

I když se Apple výrobou některých komponentů do svých telefonů primárně zabývat nemusí, je mnohdy přinucen přihodit k sumě za objednávku i některý z potřebných výrobních strojů pro jeho dodavatele. Tento krok je sice většinou velmi drahý špás, nicméně se Applu doposud vždy vyplatil. První větší zádrhel přišel až letos a co čert nechtěl, souvisí zrovna s prémiovým iPhonem 8.

Zkuste si celý proces výroby iPhonu představit jako pyramidu. Jedni dodavatelé dodají potřebný produkt dalším, ti z něj vyrobí svou část, a když je potřeba, pošlou ji zas dál. Je tedy jasné, že když se jedno patro pyramidy sesype, nastane obrovský problém. Letos tento problém zapříčinila subdodavatelská firma z Tchai-wanu, která i přes veškeré zázemí údajně ve své dodávce naprosto selhala. Protože se však jednalo o opravdu důležitý komponent pro výrobu OLED displeje, nastal velký problém.

 

Fabriky, ve kterých si Apple nechává veškeré komponenty dělat, totiž jedou na maximální výkon a je tedy jasné, že se mezi sebou nejsou schopny nahradit. Apple tak na potíže s dodávkou reagoval rychlým zakoupením dalších výrobních strojů pro zbylé dvě fabriky, které by se měly toto manko pokusit dohnat. Všem je však jasné, že se tímto přešlapem výroba iPhonu 8 prodlouží a hlavně se zvýší cena. Podle posledních informací by mohl vyjít samotný displej na neskutečných 70 dolarů, což je téměř dvojnásobek ceny panelu pro iPhone 7. Cena 1000 dolarů, o které se už nějakou dobu hovoří, se tak může stát klidně skutečností. Vypadá to tedy, že se Apple snaží hrát v posledních měsících před vypuštěním nové vlajkové lodi spíše o čas, než o finance. Ostatně, vyšší cena věrné zákazníky pravděpodobně stejně neodradí. Tím spíš, když telefon přinese funkce, o kterých slýcháme už pěknou dobu.

iPhone 8 Guilherme Schasiepen FB

Zdroj: phonearena

Dnes nejčtenější

.