Zavřít reklamu

Apple už řadu let používal grafické čipy do iPhonů od britské společnosti Imagination Technologies, ale v dubnu oznámil, že pracuje na samostatném, nezávislém grafickém designu, aby mohl lépe kontrolovat své produkty, a tak do budoucna chce snížit svou závislost na společnosti Imagination Technologies.

Imagination Technologies má za sebou úspěšnou restrukturalizaci, dokonce se vrátila ve fiskálním roce končícím 30. dubna 2017 do zisku. I přes prozkoumání možností svého sporu s Applem dodala, že nedošlo zatím k žádnému pokroku.

„Tým managementu za poslední rok vynaložil obrovské úsilí, přeměnil firmu, vrátil ji do zisku a stanovil strategii růstu,“ řekl předseda Peter Hill. „Je proto politováníhodné, že tento pokrok byl tak výrazně ovlivněn postojem Applu.“

Apple využívá patent, který se vztahuje na grafickou technologii PowerVR, v zařízeních jako iPhone. Nicméně cupertinský gigant se rozhodl, že mezi patnácti měsíci až dvěma lety přestane využívat této technologie, protože pracuje na vlastní. Pro firmu Imagination Technologies to znamená, že už jí Apple nebude platit licenční poplatky, a to buď koncem roku 2018, nebo počátkem roku 2019.

Apple plánuje využít vlastní grafickou architekturu, a tím eliminovat potřebu platit poplatky za PowerVR technologii.

Apple je největším zákazníkem Imagination Technologies, údajně představuje až polovinu výnosů této firmy. Apple ještě sice nepředložil žádné důkazy, které by prokázaly, že nebude porušovat patent, duševní vlastnictví či důvěrné informace britské společnosti.

„Neopodstatněná tvrzení Applu a výsledný spor nás nutí změnit náš směr, a to navzdory jasnému pokroku, který jsme udělali,“ dodal k situaci Andrew Heath, CEO Imagination Technologies.

Společnost Imagination Technologies prohlásila, že se rozhodla zahájit formální prodejní proces. Oznámila, že je stále na prodej a že prozatím probíhají předběžné diskuze s potenciálními zájemci.

Imagination fb

Dnes nejčtenější

.