Zavřít reklamu

Společnost Apple se v poslední době zaměřuje na zážitky a zkušenosti z rozšířené reality. Svědčí o tom kromě jiného letošní WWDC, na které byl představen AR kit a rozhraní Metal 2 s podporou virtuální reality. Díky spolupráci s Valve si Macy budou konečně rozumět s VR headsety HTC Vive. Nyní se také vývojáři z Applu připojili ke skupině WebVR Community Group.

WebVR je iniciativa, jejíž cílem je vytváření VR obsahu bez ohledu na prohlížeč nebo zařízení. Tento týden se k ní připojili hned tři inženýři společnosti Apple: Dave Singer z oddělení multimediálních a softwarových standardů, senior front-end vývojář Brandel Zachernuk a WebGL specialista Dean Jackson. O připojení těchto vývojářů k WebVR se jako první zmínil Brandon Jones z Googlu, zároveň ale poznamenal, že „účast skupiny ještě nutně nemusí znamenat závazek jakékoliv realizace“.

„WebVR je otevřený standard, umožňující VR zážitek ve vašem prohlížeči. Jeho cílem je zjednodušit všem jejich zkušenost s virtuální realitou bez ohledu na to, jaké zařízení mají,“ říká oficiální popis komunity WebVR.

Díky tomu, že se ke komunitě přidali i zástupci Applu, sdružuje nyní skupina členy všech hlavních poskytovatelů webových prohlížečů, kterými jsou Safari, Firefox a Chrome. Výsledkem úsilí Googlu v této komunitě bylo například vydání headsetů Cardboard a Daydream a spuštění specializované webové stránky, na níž jsou předváděny projekty, využívající virtuální realitu.

Apple se v poslední době hlouběji ponořil jak do virtuální, tak i do rozšířené reality. Chystaný desktopový operační systém macOS High Sierra bude vůbec prvním, který bude podporovat virtuální realitu. Apple nyní pracuje s VR standardy jako Valve, Unity či Unreal, a vydal nový Metal 2 Developer Kit s podporou virtuální reality. Co se rozšířené reality týče, přišel Apple s vývojářským ARKitem, jehož potenciál už začínají vývojáři pomalu odhalovat.

apple-vr-fb

Dnes nejčtenější

.