Zavřít reklamu

Scott Forstall, bývalý šéf vývojového týmu softwaru pro iPhone a iPad, poskytl historikovi muzea Johnu Markoffovi rozhovor, během něhož mluvil o úplně prvním iPhonu, který letos slaví deset let. Dokonce promluvil o tom, jak úžasný vztah měl se zakladatelem společnosti Apple Stevem Jobsem.

Včera to bylo poprvé, co se Scott veřejně rozpovídal o první generaci iPhonu, který mimo jiné disponoval procesorem Samsung S5L8900 a operační pamětí eDRAM o velikosti 128 MB. Hlavním důvodem, proč došlo k výrobě telefonu s nakousnutým jablkem, bylo to, že se Steve setkal s jedním člověkem z Microsoftu. Manželka Steva totiž měla kamaráda, jehož manželka pracovala v Microsoftu. Kdykoliv se Steve s touto ženou setkal, vyprávěla o tom, jak Microsoft vyvinul tablety a pera. Jedno pondělí, Steve přišel do Applu a řekl: „Ukažme jim, jak se to dělá,“ a tak Apple začal pracovat na iPhonu.

Phone 8 inspirovaný prvním iPhonem:

Scott historikovi také popsal, jaký vztah měl se Stevem. V nejtěžších chvílích, kdy Scott umíral, s ním byl Steve neustále v kontaktu. Scottovi byl diagnostikován velice vzácný vir a šance na jeho přežití byla minimální. Neustále ztrácel na váze a celkově se jeho zdravotní stav zhoršoval. Scott se už tehdy vzdal, ale Steve ne. Každý den mu telefonoval, aby ho kontroloval. Po několika měsících Steve zavolal světově nejlepšího lékaře zabývajícího se akupunkturou, aby Scotta uzdravil. Nakonec se to skutečně povedlo. Během několika sezení přestal Scott kouřit, začal znovu jíst a nakonec se zbavil i viru.

Scott to potom Stevovi oplatil, když na smrtelné posteli ležel on. Denně ho navštěvoval, mluvil s ním a ukazoval mu Siri. Steve totiž miloval Siri. Smrt zakladatele Applu Scotta nesmírně zasáhla.

Celý rozhovor trvá dvě hodiny a zhlédnout ho můžete ve videu níže:

scott forstall

Dnes nejčtenější

.