Zavřít reklamu

Google v současné době disponuje dvěma operačními systémy – Android a Chrome OS. Často ale slýcháme, že se pracuje i na třetím operačním systému, který by měl nahradit Android a možná i Chrome OS. Zatím vždy šlo jen o spekulace, nyní se ale zdá, že unikly první snímky Fuchsia OS ukazující nové uživatelské rozhraní.

S fotkami přišla stránka Ars Technica. Google se evidentně chce zbavit Linuxu (součástí Androidu i Chromu), jelikož jádro systému Fuchsia je postaveno na vlastním microkernelu jménem Magenta, který si Google vytvořil. Magenta je nástroj, který se zaměřuje na moderní telefony a moderní osobní počítače s rychlými procesory, netriviálním množstvím paměti RAM s libovolnými periferiemi, které provádějí výpočet s otevřeným koncem. Magenta by proto mohla být použita jak pro smartphony, tak pro počítače.

Rozhraní Fuchsie je navíc vybudováno pomocí Flutter SDK od Googlu, které umožňuje programátorům vytvářet shodný kód pro platformy Android a iOS (cross-platform). Flutter SDK může být klíčový pro přechod z Androidu na Fuchsii v nadcházejících letech, pokud se tedy nového systému skutečně dočkáme.

Uživatelské prostředí Fuchsie se nazývá Armadillo a nevypadá tak, jak byste po zkušenostech s Androidem očekávali. Operační systém je soustředěn kolem hlavního účtu Google, který dominuje domovské obrazovce, což je obří scrollovací seznam. V něm najdeme nedávné aplikace (nahoře) nebo vyhledávání/Google Now. Klepnutím na obrázek profilu se dostanete do režimu rychlého nastavení. Na domovské obrazovce bude také zobrazen čas a indikátor nabití baterie.

Fuchsia také disponuje tabletovým režimem a podporuje různé možnosti multitaskingu s rozdělenými obrazovkami. Je dost možné, že Fuchsie by mohla v budoucnu fungovat na mnoha zařízeních, ať už se jedná o telefony nebo počítače. Operační systém také disponuje vlastní klávesnicí.

google fuchsia fb

Zdroj: Ars Technica

 

Dnes nejčtenější

.