Zavřít reklamu

Apple už několik let vzdoruje kvůli desktopovému počítači Mac Pro obrovské kritice od profesionálních uživatelů. Cupertinská společnost totiž první Mac Pro představila v roce 2013, ale od té doby neprovedla žádnou výraznou aktualizaci hardwaru či designu. Nicméně nyní potvrdila, že pracuje na zcela přepracované verzi, která by měla světlo světa spatřit už příští rok. I když objevily se spekulace, že Mac Pro dřív jak v roce 2019 nedorazí.

Ačkoliv Apple ještě nechce odhalit příliš mnoho informací o budoucím Macu Pro, manažeři Phil Schiller a Craig Federighi byli při rozhovoru s novináři velice upřímní.  Zmínili se například o tom, že pro společnost je primární, aby nadcházející Mac Pro sloužil profesionálním uživatelům a aby nabídl to, co od něj uživatelé očekávají.

1. Apple bere novou sérii Maců vážně

Doposud se Apple o uživatele používající počítače Mac příliš nestaral, protože se domníval, že to pro něj není příliš perspektivní trh. Z tohoto důvodu se Mac Pro a iMac nedočkaly žádných výrazných aktualizací. Nicméně se ukázalo, že je i trh s Macy pro cupertinskou společnost velice důležitý, protože existuje 100 milionů aktivních uživatelů po celém světě. Tržby z tohoto segmentu činí 25 miliard dolarů, což je sice ve srovnání s tržbami z iPhonů výrazně nižší částka, ale rozhodně ne zanedbatelná.

Apple tvrdí, že více než Mac Pro je populární MacBook Pro či iMac. Hlavním důvodem je, že Mac Pro je příliš drahý a určený speciálně pro profesionální uživatele.

2. Výkonný iMac nahradí Mac Pro

Určitá skupina profesionálních uživatelů upřednostní iMac s profesionálním procesorem a výkonnou grafikou. Propracovaného stolního počítače iMac, jehož grafická karta by měla zvládnout i virtuální realitu a náročné aplikace, bychom se měli dočkat koncem tohoto roku. Phil Schiller naťukl, že iMac bude vybaven tak, že zvládne i práci profesionálních zákazníků.

3. Žádný duální GPU

Jedním z klíčových aspektů prvního Macu Pro byl duální GPU, protože tehdy si Apple myslel, že se v budoucnosti duální GPU stane populární. Bohužel, nestalo se tak, stále se používá spíše jeden GPU. Duální nastavení GPU používá pouze minimum uživatelů.

U nadcházející generace Apple také použije pouze jeden GPU, protože nechce udělat stejnou chybu jako před čtyřmi lety. Dokonce některé nejnovější GPU od Nvidia jsou natolik silné, že bez problémů zvládnou i náročné aplikace a virtuální realitu.

Craig Federighi dal jasně najevo, že příští Mac Pro bude zaměřen na vývojáře VR a tvůrce high-end filmů. Aplikace používané v těchto segmentech využívají jeden GPU, a to je důvod, proč se Apple rozhodl k tomuto kroku.

4. Modulární konstrukce

Apple doposud neposkytl náhled na to, jak by mohla příští generace Macu Pro vypadat. Phil Schiller však prohlásil, že se bude jednat o modulární systém. Znamená to tedy, že klíčové komponenty budou snadno odnímatelné a rozšiřitelné. Uživatelé si budou moct každý rok vyměňovat například procesor či grafickou kartu.

5. Možnost rozšíření

S modulární konstrukcí souvisí i rozšiřitelnost. V praxi to znamená, že následujících několik let si budete moct obměňovat jednotlivé komponenty. Jak už jsme zmínili, například každý rok budete vyměňovat procesor za nový, abyste měli vždy to nejvýkonnější zařízení. Současný Mac Pro byl už od základů špatně konstrukčně navržen, a tak je jeho upgrade takřka nemožný.

Mac Pro FB 1

Dnes nejčtenější

.