Zavřít reklamu

Na nový Mac Pro čekají profesionální uživatelé téměř 4 roky. V roce 2013 se inženýři z Applu pochlubili se zcela nový, válcovitým designem pro svůj špičkový desktopový počítač, ale od té doby bylo mrtvo po pěšině – nikde žádná aktualizace hardwaru ani změna po designové stránce. Nyní ale John Gruber z Daring Fireball přichází s novými informacemi, které naznačují, že se blýská na lepší časy.

Apple prý na příští rok chystá přepracovaný Mac Pro s modulárním designem, díky čemuž tak bude pro uživatele výrazně snadnější počítač hardwarově aktualizovat. Novinka by měla disponovat tím nejvýkonnějším procesorem a grafickou kartou, přičemž právě tyto komponenty si budou moct uživatelé klidně každý rok vyměňovat.

Inženýři z Applu prý nyní po letech zjistili, že Mac Pro z roku 2013 je navržený od základu špatně. Sice se jedná o krásný kus hardwaru, který zdobí stůl nejednomu profesionálnímu uživateli, ale jeho konstrukce je nepraktická pro téměř jakýkoli upgrade. Proto se Apple pustil do vývoje nového desktopového počítače s modulárním designem. Phil Schiller se omluvil, že uživatelé museli čekat na aktualizaci tak dlouho, ale na druhou stranu ujišťuje tím, že chystají skutečně velkou novinku, která bude skutečně stát za to.

Aby společnost trochu zkrátila čekání na modulární model, aktualizuje tento týden nynější Mac Pro 2013. Jedná se sice o minoritní aktualizaci, ale zájemce o původní Mac Pro potěší. Levnější model (za 95 990 Kč) dostane procesor Xeon s 6 jádry namísto 4 a duální G500 GPU namísto G300. Dražší model (za 125 990 Kč) má dostat 8-jádrový procesor namísto 6-jádrového a duální GPU D800 namísto D500. Nic jiného se bohužel nezměnilo, ani porty, tudíž aktualizovaný Mac Pro nemá USB-C ani Thunderbolt 3, tudíž nepodporuje nový LG Ultrafine 5K monitor.

Kromě nového Macu Pro ale Apple chystá i další novinky. Podle informací, které Gruber od Applu získal, prý společnost na příští rok chystá vlastní monitory Apple Display, které by měly dorazit právě po boku zmíněného modulárního Macu Pro. K tomu všemu společnost ještě letos představí nové iMac pro profesionály, což potvrdil samotný Phil Schiller z Applu

mac-pro-fb-2

Dnes nejčtenější

.