Zavřít reklamu

Google používá snad každý, kdo se nezasekl v 90. letech. Nemusí jít čistě jen o vyhledávač, ačkoliv ten bude mezi uživateli naprosto nejrozšířenější. I další služby a produkty Googlu patří mezí nejvíce používané prostředky v dnešní době. Ať jde o jejich mapy, nebo prohlížeč Chrome. Na YouTube zavítá také velká spousta lidí, takže můžeme s klidem říci, že nás služby Googlu obklopují téměř ve všech ohledech. V minulosti se ukázalo, že Google tohoto svého masivního rozšíření tak trochu zneužívá a potají špehuje své uživatele. Jeden zářný příklad z roku 2015 si můžete prohlédnout zde. Od té doby se toho ovšem hodně změnilo…

V roce 2016 se objevila kauza ve které se zjistilo, že Google ukládá masivní objemy dat z odposlechů svých uživatelů. Jedná se o krátké nahrávky, které pochází z hlasového ovládání a vyhledávání. Tento problém byl nejvíce rozšířený na platformě Android, i na iOS se ovšem nacházelo mnoho způsobů, jak si s Googlem promluvit.

Podle zahraničních zdrojů v tu dobu Google zpracovával až 40 tisíc hlasových záznamů za sekundu, ze zařízeních z celého světa. Společnost primárně argumentovala tím, že sběr dat slouží především k neustálému vylepšování rozpoznávacích algoritmů. Takto rozsáhlé knihovny hlasových záznamů svých uživatelů ovšem vzbuzovaly podezření. Ukládaná data mohou obsahovat mnoho informací, které se můžou zdát na první pohled neškodné, ale člověk nikdy nemůže tušit, k čemu by mohly být použití. Ať už co se týká lokace, nebo například vyhledávaných hesel.

Existuje jednoduchý způsob jak zjistit, kolik toho od vás Google odposlouchal. Stačí si otevřít tento web, přihlásit se a otevřít si záložku „Ovládací prvky aktivity“. V seznamu si pak najděte „Hlasová a zvuková aktivita“, kde najdete vše potřebné. Je možné, že bude služba v současné době deaktivovaná. To znamená, že Google zatím žádný váš hlasový příkaz nezaznamenal. Pokud hlasové příkazy naopak využíváte častěji, může tam toho být více, než by se vám líbilo. Tak jako tak jde ukládání deaktivovat v nastavení hlasové aktivity.

Google sídlo

Zdroj: AnonHQ

Dnes nejčtenější

.