Zavřít reklamu

O skeneru duhovky se v souvislosti s iPhony hovoří zhruba tři roky. První informace o implementaci této technologie se objevily již v roce 2014. Psalo se o tom, že Apple zvažuje přidání této technologie k Touch ID a vytvoří tak dokonalý systém rozpoznání uživatele. Poté se na technologii skenování duhovky zapomnělo a vynořila se až loni s tím, jak jí Samsung implementoval do svých vlajkových lodí. Zhruba v tu samou dobu se začaly objevovat informace, že Apple na tomto řešení pracuje také, ale objeví se v iPhonech až v roce 2018. Na podzim se ovšem ukázalo, že vývoj pokračuje rychleji než se čekalo.

V září jsme tak psali o tom, že se skeneru duhovky můžeme dočkat už u iPhonu 8 a jak se zdá, opravdu to tak bude. iPhone 8 (nebo iPhone X, jak se v poslední době o názvu 10. generace spekuluje) tak dostane skener duhovky, skrze které půjde odemykat telefon pouhým pohledem. Nejedná se o žádnou převratnou technologickou novinku, high-endové telefony od Samsungu ji nabízejí již rok a v posledních měsících se tato technologie objevuje také v lepších noteboocích, kde spolupracuje se službou Windows Hello.

Koncept iPhonu 8 se skenerem duhovky:

V souvislosti s iPhony však půjde vskutku o premiéru. Server DigiTimes cituje své anonymní zdroje, které pochází z vnitřního okruhu subdodavatelů komponent. Podle těchto zdrojů bude nadcházející prémiový iPhone obsahovat jak bezrámečkový OLED displej, tak bezdrátové nabíjení a Iris scanner. Skener duhovky by měl sloužit jak k odemykání telefonu, tak například k autorizacím plateb přes App Store.

DigiTimes mají ovšem pochybnou reputaci, co se informací o plánovaných novinkách v iPhonech týče. Mnohem lépe je na tom Ming-Chi Kuo, který se o technologii skenování duhovky nikdy příliš vlídně nezmiňoval. Naopak předpokládá, že se Apple zaměří na technologie rozpoznávání obličejů jako takových. Tak jako tak to vypadá, že letošní iPhone 8 (nebo jakkoliv se bude ve finále jmenovat), přinese konečně ty kýžené inovace (alespoň z hlediska Applu).

iPhone 8 Iris Scanner FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.