Zavřít reklamu

Možno sa to nezdá, no Apple v roku 2013 odštartoval ďalšiu revolúciu. Predstavil prvý smartfón so snímačom odtlačkov prstov a predviedol tak nový druh zabezpečenia citlivých dát na mobilnom telefóne. Až doteraz si totiž ľudia museli vystačiť so zadávaním hesla, pokiaľ chceli chrániť svoje údaje, no teraz už len stačí priložiť prst. Lenže bezpečnosť nemusí končiť len pri snímačoch a podľa nových informácií môže Apple potenciálne prejaviť záujem aj o technológiu Iris Scanning, teda o skenovanie dúhovky.

Skenovanie dúhovky pritom patrí k jedným z najpokročilejších spôsobov autentifikácie na svete. Každý človek má totiž jedinečnú dúhovku, presne tak ako odtlačok prstu. Rozdielom v tomto prípade je, že zatiaľ čo pri snímači odtlačkov prstov prístroj deteguje zhruba 100 bodov, v prípade dúhovky sa jedná až o 2 000 rôznych bodov. Aj preto tu existuje len malá šanca, že by snímač uznal cudzie oko než to vaše. Pretože skenovanie prebieha na krátku vzdialenosť, využíva sa tu kamera s vysokým rozlíšením a takmer-infračervené svetlo. Toto svetlo sa využíva preto, že je jasné, ale nie oslepujúce ako by to bolo v prípade LED svetla. Zaznamenaný obraz sa presunie do čipu, ktorý analyzuje záznam a podľa toho posúdi, či je telefón v rukách svojho majiteľa alebo nie. Vo výsledku by došlo k odblokovaniu telefónu presne tak, ako to dnes poznáme u Touch ID.

Vzhľadom k novému trendu stenčovať iPhone je ale vylúčené, že sa táto technológia objaví už v najbližšej generácii. Ako totiž uviedli zdroje, aj spoločnosť Samsung v poslednom období skúma technológiu Iris Scanning. V súčasnosti ale mobilné fotoaparáty nie sú také tenké a podľa zdrojov je možné, že sa prvotná verzia Iris Scanning objaví až u Galaxy Note 4 alebo Galaxy S6. Telefón by musel byť totiž hrubší a implementovanie technológie by vyžadovalo úplne nový dizajn celého zariadenia. Snímanie dúhovky sa využíva už dnes pri niekoľkých veľkých spoločnostiach alebo vo vládnych organizáciách. Inak tomu nie je ani na Amsterdamskom letisku v Schiphol, kde sa skenovanie dúhovky využíva k overeniu identity pasažiera, k čomu nepotrebuje ukázať pas.

eye-scanning
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.