Zavřít reklamu

Apple včera zpřístupnil vývojářům první betaverzi nové verze systému iOS, konkrétněji iOS 10.3. Co je v ní nového se můžete dočíst v tomto článku. Dá se předpokládat, že se na webu budou v následujících hodinách objevovat nové zprávy o tom, co se v novém softwaru podařilo testerům vypátrat. Jedna zajímavost se objevila už dnes v noci. iOS 10.3 by měl obsahovat plovoucí klávesnici pro uživatele iPadů. Tedy funkci, po které volají již několik let.

O této novince se Apple v changelogu nezmínil, občas to tak prostě bývá, že ty nejzajímavější věci musí uživatelé najít sami. S nálezem přišel Steven Troughton-Smith, který se o něj pochlubil na internetu. Podle něj je nová „plovoucí“ klávesnice k dispozici pro 9,7″ model a pro modely Mini. 12,9″ iPad tuto funkci zatím nepodporuje. Jestli je to schválně, nebo se podpory ještě dočká, je velkou neznámou.

Plovoucí klávesnice je zásadní pro zpříjemnění používání tabletu. Je uzpůsobena na psaní jednou rukou a dá se sní pohybovat po obrazovce (proto název plovoucí, v angličtině „floating“). Právě kvůli režimu jedné ruky je asi nepravděpodobné, že se tato funkce objeví i na velkém, 12,9″ iPadu. Ten v jedné ruce používat nejde.

Plovoucí klávesnice funguje na podobném principu, jako picture-in-picture video. Na obrazovce tedy máte panel klávesnice, který můžete libovolně posouvat po obrazovce a vždy je v režimu „na povrchu“. Velikost této klávesnice je podobná té, kterou máte na svém iPhonu. Je možné, že tato novinka nebude součástí iOS 10.3, ale že její čas přijde při uvedení nových iPadů, kde bude prezentována jako nová funkce.

floating-keyboard

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.