Zavřít reklamu

Když Apple mění velikosti svých mobilních telefonů, vždy to vyvolá obrovské pozdvižení a kontroverze. Steve Jobs zastával myšlenku, že ideální velikostí displeje jsou 3 a půl palce. U iPhonu 5 se displej zvětšil na 4 palce a u iPhonu 6 přišlo další zvětšení, pro tentokrát doprovázené ještě větším modelem navíc. Jak se ovšem v posledních měsících ukazuje, popularita velkých iPhonů neustále narůstá. O 5,5″ iPhone 7 Plus je opravdu veliký zájem. Dnes by se možná Steve Jobs velmi divil, kdyby viděl, jakým způsobem se během několika let změnily preference uživatelů. Časy 3,5″, resp. 4″ displejů jsou už dávno zapomenuty. 

Analytická společnost Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) uveřejnila velmi zajímavé výsledky průzkumu, kterého se zúčastnilo na 500 amerických majitelů iPhonů. Společnost se dotazovala těch, kteří si svůj nový iPhone 7 zakoupili v období od října do prosince loňského roku.

Z oněch 500 respondentů si celých 32% pořídilo větší model, tj. 5,5″ iPhone 7 Plus. Standardní, 4,7″ model si zakoupilo 40% kupujících. Zbylých 28% kupovalo starší generaci 6s/6s Plus. Výsledky jasně ukazují, že popularita větších iPhonů neustále narůstá a co se prodejů týče, jsou modely téměř vyrovnané (alespoň v rámci této referenční skupiny). O rok předtím dokázal ve stejném průzkumu získat model 6s Plus pouze 19%. Meziročně tedy popularita 5,5″ modelu vzrostla na dvojnásobek.

Dá se očekávat, že tento trend bude pokračovat i nadále. Vzhledem k tomu, že Apple své větší iPhony vybavuje lepším hardwarem (3GB RAM, namísto 2GB u 4,7″) a funkcemi navíc (duální kamera oproti té klasické, portrait mode apod.). Letošní iPhony se mají objevit dokonce ve třech velikostech s tím, že tentokrát by měl být nejvíce našlapaný (velikostně) prostřední model. Uvidíme tedy, jaké statistiky se v prosinci objeví. Dá se ale předpokládat, že pokud bude nejmenší model opět lehce znevýhodněn, poměr bude opět o něco lepší, ve prospěch modelu Plus.

iphone-7-plus-black-fb

Zdroj: iPhonehacks

Dnes nejčtenější

.