Zavřít reklamu

Problematika smajlíků, které máme všichni v telefonu, není zdaleka tak jednoduchá, jak by se mohlo z počátku zdát. Konkrétně Apple využívá sadu od Unicode Consortium, která se každý rok doplňuje a mění. Občas jsou tyto změny poměrně kontroverzní. V minulosti se objevilo několik kauz, které se smajlíky souvisely. Například loni, když byly smajlíci nařčeni z toho, že jsou moc bílí – v reakci na to byla vydána sada multikulturních smajlíků, aby měl každý bojovník za lidská práva na světě klidné spaní. Stejné kontroverze vyvolalo odstranění emotikony pistole, kterou nahradila vodní stříkačka. Dnes se objevily první informace o tom, jaké novinky se objeví příští rok…

Vypadá to, že i tentokrát se bude o čem psát. Smajlíci ze sady Unicode 10 se totiž poprvé objevily na webu. V současné době se stále ještě jedná o návrhy, je ovšem velice pravděpodobné, že většina z nich se nakonec dostane do finálního výběru. Stejně tak je možné, že se do něj přidají ještě další. Sada Unicode 10 by měla vyjít z počátku roku 2017, Apple by jí mohl přidat do svých zařízení zhruba po půl roce.

Smajlíci jsou vybírány na základě mnoha sociálně-kulturních trendů a ukazatelů. Kompletní seznam 51 emotikon si můžete prohlédnout zde nebo jej naleznete níže. V návrhu se momentálně nachází například žirafa, T-Rex, létající talíř, Dracula, UFO a mnoho dalších. Mezi kontroverzní volby bude zcela jistě patřit například obrázek kojící matky, nebo muslimské ženy zahalené do hidžábu. Ve výše odkazovaném dokumentu si můžete prohlédnout i specifické důvody, proč byl zrovna ten či onen smajlík vybrán.

Seznam všech emoji:

SLED
FLYING SAUCER
I LOVE YOU HAND SIGN
GRINNING FACE WITH STAR EYES
GRINNING FACE WITH CRAZY EYES
FACE WITH FINGER COVERING CLOSED LIPS
SERIOUS FACE WITH SYMBOLS COVERING MOUTH
SMILING FACE WITH SMILING EYES AND HAND COVERING MOUTH
FACE WITH OPEN MOUTH VOMITING
SHOCKED FACE WITH EXPLODING HEAD
BREAST-FEEDING
PALMS UP TOGETHER
CURLING STONE
BOWL WITH SPOON
CUP WITH STRAW
COCONUT
BROCCOLI
PIE
PRETZEL
CUT OF MEAT
SANDWICH
CANNED FOOD
GIRAFFE FACE
ZEBRA FACE
HEDGEHOG
SAUROPOD
Diplodocus, Brachiosaurus
Tyrannosaurus Rex
CRICKET
FACE WITH MONOCLE
ADULT
CHILD
OLDER ADULT
OLDER MAN
OLDER WOMAN
BEARDED PERSON
PERSON WITH HEADSCARF
PERSON IN STEAMY ROOM
PERSON CLIMBING
PERSON IN LOTUS POSITION
MAGE
FAIRY
VAMPIRE
MERPERSON • mermaid, merman
ELF
GENIE
ZOMBIE
BRAIN
ORANGE HEART
BILLED CAP
SCARF
GLOVES
COAT
SOCKS

emoji-unicode-10-fb

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.