Zavřít reklamu

Před několika dny se na webu objevila jistá kontroverze, týkající se použití (nebo nepoužití) safírového sklíčka v krytu čočky fotoaparátu. YouTube kanál JerryRigEverything si dal tu práci a otestoval odolnost nového iPhonu 7. V tomto testu odolnosti se také zaměřil na to, co vydrží Home Button a právě krytka fotoaparátu. Oba tyto díly mají být údajně ze safíru, ale v testech vyšlo najevo, že se poškrábou podstatně snadněji, než by bylo u safírového skla obvyklé. Autor původního videa vydal o víkendu další, které to předchozí podstatně rozšiřuje. Na scénu tak přichází například elektronový mikroskop a nyní se tak můžeme podívat na to, z čeho vlastně krytka je.

Video, které je mimochodem velice zajímavé, si můžete prohlédnout níže. Autor na něm ještě jednou demonstruje odolnost krytky fotoaparátu, v porovnání se safírovým sklíčkem na švýcarských hodinkách Tissot. Hodinky vydrží opravdu hodně, viditelně je poškodí až nástroj s tvrdostí 9. Krytka fotoaparátu iPhonu rozhodně tak odolná není. Ačkoliv Apple na webu tvrdí, že je ze safíru, tedy ze stejného materiálu, jako je sklíčko hodinek.

Odpověď nám dají až výsledky z elektronového mikroskopu, který velice detailně prozkoumá, z čeho celá krytka vlastně je. A z výsledků je patrné, že ačkoliv se jedná o safír, ani zdaleka není tak kvalitní, jako ten v hodinkách. Obsahuje různé zbytkové příměsi, které snižují jeho kvalitu. Stejně tak se nejedná o čistý safír, ale jistou roli zde hraje speciální povrchová úprava, která výrazně ovlivňuje odolnost samotného materiálu. Video je opravdu zajímavé a doporučujeme se na něj podívat. Apple tedy oficiálně nelže, ale bylo by chybné si spojovat jejich pojetí safíru s odolností tohoto materiálu, kterou obvykle disponuje.

iphone-sapphire-lens

Zdroj: YouTube

Dnes nejčtenější

.