Zavřít reklamu

GT-logo2011-pmsKdyž se začalo mluvit o tom, že se Apple spojil se společností GT Advanced, byli jsme všichni nadšeni. Přece jen GT Advanced byla spolačnost, která přišla na trh se zcela revolučním způsobem produkce safírových sklíček, která jsou nejtenčí na světě a při jejich výrobě nevzniká žádný nebo jen zcela minimální odpad. GT Advanced totiž přišla na způsob a vyrobila přístroj, který dokáže „krájet“ 26 mikrometrů tenké pláty safíru a to zcela jedinečným způsobem.

Přístroj “střílí” pod extrémním tlakem ionty vodíku do safíru, které se do něj zapustí v hloubce přesně 26 mikrometrů. Následně se safír zahřeje do takové teploty, při které se ionty vodíku přemění v plynný vodík, který zvětší svůj objem a tím oddělí vrstvu safíru o tloušťce 26 mikrometrů, která se oddělí od zbytku safírové hmoty, do které jsou následně opět “vystřeleny” ionty vodíku. Tento proces se neustále opakuje a společnost je tak schopna získávat 26 mikrometrů tenké pláty safíru.

To co však začalo jako jeden velký sen nakonec skončilo před soudem, u kterého zkrachovalá společnost GT Advanced obviňuje Apple z nátlaku a z podmínek, které nebylo možné dodržet. The Wall Street Journal však nyní přináší hlubší pohled do jednání GT Advanced a redaktoři, kteří měli možnost podívat se na samotný soudní proces zjistili, že pravda je trošku někde jinde, než jak ji prezentuje GT Advanced. Společnost totiž tvrdí, že ji Apple přinutil pomocí represivních a obtížných podmínek k tomu, aby zkrachovala, protože nebyla schopna produkovat v takových podmínkách produkty. Ovšem pravda je trošku někde jinde.

V momentě, kdy GT Advanced podepsala smlouvu s Applem, měla společnost sice skvělý patent a funkční přístroj, ale neměla žádné zkušenosti s tím, jak vyprodukovat sto milionů sklíček za rok. Společnost se tedy bez zkušeností pustila do práce a jak se ukázalo, byla to osudná chyba. Již při prvním pokusu o řezání safíru došlo k tomu, že 578 liber vážící kus safíru byl údajně vadný a nepoužitelný a tak společnost vzala další, ten se však záhadně rozbil a praskl. Nakonec vše dospělo do takové fáze, že více než polovina safírových válců, které se vyrábí 30 dní a stojí 20 000$ za kus, skončila zničena a znehodnocena.

sapphire-lol

Podle zaměstnanců, kteří mluvili s Wall Street Journal, společnost ve snaze najmout co nejvíce zaměstnanců, najala personál, který neměl žádné zkušenosti a safírové pece nikdy v životě neovládal. GT rychle najala 700 zaměstnanců a příliš neřešila, že člověk který má nyní zpracovávat jeden z nejdražších materiálů na světě nikdy předtím podobný produkt ani jen z nich neviděl. Proces najímání zaměstnanců byl tak extrémně rychlý, že koncem jara více než 100 nových zaměstnanců ani nevědělo, komu se zodpovídají a kdo je jejich nadřízený.

Další zaměstnanci pak potvrdili, že společnost neměla žádnou docházkovou kontrolu, což vedlo k neobvykle velkému počtu nemocenské, která nikde jinde není. Společnost nakonec najala přes 800 zaměstnanců, kteří měli pracovat u pecí na safír, ovšem až poté, co je GT Advanced najala, zjistila společnost, že vlastně nemá to nejpodstatnější, tedy dostatek pecí a tak zaměstnanci uvedli, že trávili čas tím, že znovu a znovu zametali podlahu, jen aby měli co dělat, protože pece, se kterými měli pracovat zkrátka nebyly k dispozici. Vše je tedy jak se zdá trošku jinak, než jak to u soudu líčí zástupci společnosti.

GT-logo2011-pms

Dnes nejčtenější

.