Zavřít reklamu

Minulý týden jsme psali o tom, jak je vlastně nový iPhone odolný, z hlediska všelijakých škrábanců a oděrek. Z testu vyšlo najevo, že to žádná sláva není a na stupnici odolnosti si telefon odnesl výslednou známku 6, a zařadil se tak po bok ostatních smartphonů. Podivné ovšem bylo to, jakým způsobem se objevovalo poškození na krytu fotoaparátu a také, jak (ne)odolný proti poškrábání je Home Button. Tyto dvě části telefonu by totiž měly být vyrobeny ze safírového skla, které má rozhodně větší odolnost na Mohsově stupnici odolnosti, než je úroveň 6. Čistý safír by měl zvládat až úroveň 9. Jak je to tedy možné?

Novináři ze zahraničního webu iDownloadBlog zkoušeli pátrat po tom, jak je možné, že se Home Button a krytka fotoaparátu tak snadno poškrábe. Obzvláště, pokud je opravdu ze safírového skla. Tento fakt potvrdil sám Phil Shiller a zvěsti o použití obyčejného skla jsou tak smeteny ze stolu. Později se ovšem objevilo vcelku logické vysvětlení, které objasňuje to, proč se safírové komponenty v nových iPhonech 7 nechovají jako safír.

V telefonech je opravdu použitý safír, který je ovšem ještě upraven speciálním nánosem, který pohlcuje okolní světlo a částečně zabraňuje odleskům od displeje zařízení. Stejně tak je ošetřen safírový displej Apple Watch. A právě škrábance viditelné na již zmiňovaném videu poškozují tuto vrstvu, nikoliv samotné sklíčko. Proto je tedy odolnost menší, než by měla být, jelikož se nepoškozuje safír samotný, ale pouze anti-refelxní vrstva, kterou je sklíčko obalené. Otázkou ovšem zůstává, zda-li toto zjištění něco řeší. Jelikož sice bude skrze sklo lépe vidět, nebude způsobovat odrazy světla a bude lépe pohlcovat okolní záření, ale zase se podstatně snáze poškrábe. Nebylo by tedy lepší, mít safírové sklíčko v původní podobě, které by bylo extrémně odolné.

iphone-7-camera-waterresistant-fb

Zdroj: iDownloadBlog

Dnes nejčtenější

.