Zavřít reklamu

Chytré hodinky Apple Watch přišly na trh zhruba před rokem a způsobily malou revoluci. Byly to první chytré hodinky, které se začaly prodávat opravdu masově, a to na globálním trhu. Z počátku si tak Apple ukrojil značnou část trhu, ale postupem času se začal jejich tržní podíl zmenšovat. Dnes vydala společnost IDC nová data, která obsahují prodeje všech značek na trhu s chytrými hodinkami. Tendence je dle čísel jasná, drahé a komplikované hodinky (logicky) prohrávají prodejní souboj s těmi levnějšími a jednoduššími. 

Mezi tyto jednodušší hodinky patří například produkty značky Fitbit, které jsou zaměřené převážně na fitness funkce a oproti Apple Watch je jejich funkcionalita velice omezená. Ospravedlňují to však také velmi nízkou cenou (v porovnání právě s AW). Za sledované období celý trh povyrostl o velice slušných 26,1%, oproti stejnému období v loňském roce. IDC označuje jednodušší hodinky podle toho, zda-li podporují aplikace třetích stran.

Již zmiňované jednodušší hodinky reprezentují zhruba 83 procent všech prodaných hodinek za období Q2 2016. Meziročně se těchto „hloupých“ hodinek prodalo o 48,8% více, zatímco těch „chytrých“ o 27,2% méně. Zatímco levnější a „hloupější“ zařízení získávají na popularitě, ty dražší a komplexnější modely naopak strádají. Vypadá to, že si k nim lidé zatím neumí najít cestu, nebo že jako produkty prostě nejsou tolik přitažlivé. Cena je samozřejmě také velký faktor.

apple-watch-sales-2-800x392

Co se týče samotných výsledků, na detailní tabulku se můžete podívat výše. Na první pohled je patrný brutální pokles Applu, který meziročně klesl o 56,7%. Nárůst pak zaznamenaly značky jako Fitbit a Garmin, které se specializují na jednodušší modely. Současný podíl trhu, který okupuje Apple, se tak smrskl z 20,3% na 7%. Největší zastoupení má již zmiňovaný Fitbit s necelými 25%. Uvidíme, jak s těmito čísly zamává vydání Apple Watch 2.

applewatchbuiltinapps-800x217

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.