Zavřít reklamu

Apple Watch IconPo letech spekulací nakoenc Apple přece jen představil nejočekávanější produkt letošního roku, inteligentní hodinky Apple Watch, které se stávají jak sám Apple tvrdí nejosobnějším zařízením, které kdy společnost vyrobila. Jedná se o dokonalé spojení designu, funkcionality a ovládání. Apple vymyslel vlastní systém, jak je možné vše ovládat jediným tlačítkem. Samozřejmostí je však také multi-touch displej s haptickou technologií, která rozezná, kdy se displeje pouze dotknete a kdy jej zmáčknete. Hodinky vám rozumí a komunikují s vámi pomocí odezvy během každého doteku.

Ovládání
Když Apple představil před 30 lety Mac, představil také myš a ukázal jak lze ovládat počítač. Když Apple představil první iPod, ukázal jak lze ovládat hudební přehrávač. Když Apple představil iPhone, ukázal způsob jak ovládat mobilní telefon s pokročilými funkcemi. Když Apple představuje iWatch, ukazuje způsob, jak lze ovládat hodinky. Inženýři v Applu vytvořili inteligentní ovladač, který umožní ovládat Apple Watch. Jedná se o digitální korunku, kterou známe z klasických hodinek. Jedná se o velice jednoduchý způsob jak ovládat hodinky přirozeným způsobem. Ovladač umožní scrollovat, ale umožní také provádět jednotlivé činnosti pomocí pouhého dotyku. Jednoduše přejdete mezi aplikacemi a spustíte jednotlivé funkce. Ovládání je však možné také pomocí displeje s haptickou odezvou, který doslova reaguje na vaše dotyky. Nejen že vás upozorní na každý dotek reproduktor, ale displej pozná, kdy se jej pouze dotknete a kdy na něj zatlačíte, tím jsou vyvolány různé funkce. Displej je sice multi-touch, ovšem Apple má ovládání vymyšleno tak, abyste na malém displeji hodinek používali prst pouze pro potvrzení nebo vyvolání nějaké funkce. Multi-touch gesta nahradila právě korunka, kterou je možné například zoomovat na mapách. Displej obsahuje také postraní senzory, kterými je možné taktéž zoomovat. Ovládání je tedy možné jak přes displej, tak i přes korunku s tím, že mnoho funkcí lze ovládat pomocí obou možností.

timekeeping_large

Design
Apple Watch mají tři různé edice, Apple Watch, Apple Sport a Apple Watch Edition. Tyto edice se pak liší tím, jaké hodinky do nich patří. Celkově Apple uvedl čtveřici hodinek vyrobených z hliníku a dvojici ze zlata. Hliníkové hodinky nesou označení Stainless Steel, Silver Aluminum, Space Black Stainless Steel a Space Gray Aluminum. Zlaté hodinky jsou pak k dispozici v růžovém 18 karátovém zlatě nebo v žlutém 18 karátovem zlatě. Každé hodinky mají také jiný řemínek, které jsou však vyměnitelné. Celkově Apple nabízí 6 různých řemínků, které nesou názvy Link Bracelet, Sport Band, Leather Loop, Classic Buckle, Modern Buckle a Milanese Loop. Různé řemínky a tahy je možné kombinovat se všemi hodinkami a Apple je bude prodávat samostatně. Hodinky tak snadno proměníte z elegantních na sportovní a podobně. Co se velikosti týká, nabídne Apple dvě velikosti hodinek a to jedny 38mm široké a druhé 42mm široké.

Rozhraní
Uživatelské rozhraní celých Apple Watch je udělané podobným stylem jako OS X Dashboard, ovšem nese název Glances, tedy v překladu něco jako náhledy. Celé rozhraní tak skutečně vypadá jako dashboard v OS X. Apple hodně vsází na hmatovou odezvu a vibrace celých hodinek, které souvisí s rozhraním. Například v momentě, kdy se necháte hodinkami navigovat, zavibrují na vaší ruce jednou v momentě, kdy máte jít doleva a dvakrát, když máte jít doprava. Celkově je hmatová odezva velice důležitou součástí hodinek. Hodinky umožňují okamžité reakce na příchozí zprávy a to buď pomocí hlasového diktování nebo pomocí inteligentní nápovědy, kdy hodinky chápou, co zpráva obsahuje za text a okamžitě nabídnou také reakce. Hodinky umožňují také poslat pomocí zprávy iMessage informace o vašem srdečním tepu. V případě, kdy se rozhodnete poslat smajlíka, můžete si jej upravit pomocí dotyků na haptickém displeji k obrazu svému. Celkově hodinky vsází na to, že je lze přizpůsobit přesně dle vkusu a události, při které je máte na ruce. Zatím co při sportu nastavíte výrazné barvy, jasné informace a velké pole s informacemi. Při společenské události máte možnost nastavit elegantní minimalistický ciferník, který navíc například skvěle pasuje svým vzhledem k aktuálně použitému řemínku.

iWatch jsou připojeny s iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c nebo iPhone 6 a iPhone 6 Plus, díky čemuž okamžitě reagují na vše, co se na vašem telefonu uděje. Jste tak neustále informováni o všem co se stane na vašem telefonu a to pomocí haptické odezvy. Telefon a iWatch tak komunikuji poměrně intimním stylem s uživatelem, což se hodí v situacích, kdy vám píše milenka na WhatsApp a vedle vás leží manželka a v mnoha dalších podobných situacích.

Siri je nyní mnohem důležitější než kdy dříve, nejen že vám umožní diktovat zprávy, ale také stačí kdykoli říct Hej Siri a digitální asistentka okamžitě zareaguje a poslouchá vaše příkazy stejně jako na iPhone. Hodinky tak můžete ovládat také pomocí Siri.

innovation_large

Přes dva miliony způsobů, jak zobrazit čas a také možnost platit
Apple Watch nabízí kromě samotné možnosti zobrazit cigerník také možnost přidat další specifické informace přímo na displej . Můžete tak kromě hodin vidět například datum, lunární fáze, stopky, odpočet času nebo informace o počasí, celkově lze zkombinovat takové množství věcí, že apple nabízí 2 000 000 různých vyobrazení času. Apple taktéž přidal do hodinek NFC a spolu s Apple Pay tak umožňuje přímo hodinkami zplatit a to bezpečně bez nutnosti sdílet s obchodníkem jakékoli informace.

watch_white_sport_large

watch_black_sport_large

Komunikace na zcela nové úrovni
Revoluce se očekávala zejména od všech možných i nemožných senzorů, kterými měly být iWatch vybaveny. Nakonec se však zdá, že pravou revoluci představuje taktzvaný Taptic Engine, což je lineární pohon uvnitř Apple Watch, který vyrábí zpětnou hmatovou odezvu. Pokud obdržíte notifikaci nebo provedete něco s hodinkami, okamžitě vám o tom dají vědět přímo na vašem zápěstí, každá akce vyvolá jinou reakci. Zajímavé je to obzvláště při zprávách kdy můžete například své drahé poslat tlukot vašeho srdce zaznamenaný pomocí senzoru srdečního tepu a jakmile ji dojde message s vašim tepem, hodinky začnou dávat odezvu stejnou, jakou by cítila kdyby přiložila hlavu na váš hrudník. Taptic Engine vytváří diskrétní, sofistikované a diferenciované zážitky při zapojení více smyslů. Hodinky tak reagují na vše co s nimi děláte a zplsobují mnohem větší interakci než klasický telefon nebo počítač.

Celkově máte k dispozici čtyři možnosti jak odeslat zprávu vašim přátelům a komunikovat s nimi. První možností je nakreslit cokoli na displej, druhou možností je jemně poklepat nebo naopak bouchnout prstem do displeje, čímž odešlete vibrace, další možností je poslat hlasovou zprávu a poslendí možností je odeslat již zmíněný záznam tlukotu vašeho srdce.

WatchKit a aplikace třetích stran
V souvislosti s tím, jak Apple uvolnil Apple Watch, představil také WatchKit, který slouží jako vývojářská sada a umožní vývojářům vytvářet aplikace v rozhraní Glances. Vývojáři mají také možnost propojit iWatch a iPhone pomocí různých notifikací a upozornění nebo mezi hodinkami a telefonem přímo přenášet data. Apple uvede také nový App Store, určený přímo pro hodinky Apple Watch, který umožní stahovat a instalovat aplikace třetích stran, ovšem s tím, že pro instalaci a stažení budete potřebovat také iPhone, přímo do hodinek bez iPHone není možné aplikace stáhnout a nainstalovat. Apple má již nyní několik aplikací od partnerů jako je MLB, Honeywell, Lutron, Nike, City Mapper, American Airlines nebo Starweood. Apple Watch se taktéž synchronizují s BMW pomocí speciální aplikace, která umožní sledovat majitelům BMW i8 stav baterie a funkce automobilu. Vývojáři tedy mohou pro hodinky vyvíjet aplikace dle libosti za použití WatchKit, který bude připraven pro všechny vývojáře, ovšem kdy, to Apple nezveřejnil.

Fitness funkce
Hodinky Apple Watch nakonec neobsahují takové množství zásadních senzorů pro měření biometrických funkcí, jak se původně očekávalo, přesto však Apple samozřejmě senzory na zandí straně hodinek nabízí a celkově tak najdete na zadní části hodinek čtyři snímače chráněné safírovým sklem, které mimochodme chrání také samotný displej. Senzory meří pomocí infračerveného světla, LED diod a fotodiod tepovou vrekvenci s tím, že vše je následně sumarizováno s dat z GPS a akcelometru tak, aby hodinky dokázaly zachytit veškeré aktivity uživatele od jednoduchého pohybu až po aktivní cvičení a tím dokázaly určit jakou činnost člověk během dne dělá. Apple Watch poskytují komplexní obraz o denních činnostech, doporučují nové cíle a odmění vás informacemi o tom, jak se vám při cvičení daří. Ovšem celkově se od senzorů očekávalo mnohem víc, měřit tep a sčítad data umí dnes již téměř všechny inteligentní hodinky na trhu.

Cena a Dostupnost
Apple Watch mají tři různé edice, Apple Watch, Apple Sport a Apple Watch Edition. Základní cena je 349$, tedy zhruba 10 000Kč za nejnižší verzi s tím, že hodinky budou dostupné začátkem roku 2015. Apple tedy nestihne letošní předvánoční trh, ale naopak si uvedení do prodeje nechá až na příští rok. Pravděpodobně za vším vězí strach z úniků informací, o kterém jsme psali již dlouho před konferencí.

familiar_large

Dnes nejčtenější

.