Zavřít reklamu

iPad Pro icon 2Apple na začátku týdne zveřejnil finanční výsledky za třetí fiskální čtvrtletí tohoto roku, tedy z Q3 2016, kde jsme se mimo jiné dozvěděli, že prodeje iPadů meziročně opět klesly. Ovšem nové iPady Pro (jejich vyšší cena) Applu zajistily, že poprvé za 10 čtvrtletí stouply společnosti tržby z tabletů. Že si iPady nevedou vůbec špatně, ukazují i nová data od TrendForce, ze kterých se dozvídáme, že iPadů se za jedno čtvrtletí prodá více, než tabletů od Samsungu, Amazonu a Microsoftu dohromady, což je slušný výsledek.

Apple ve třetím fiskálním čtvrtletí prodal 9,95 milionů iPadů, což není špatné, vezmeme-li v úvahu, že podle TrendForce prodal druhý Samsung 6 milionů kusů, Amazon 2,2 milionů a Microsoft 700 000 kusů. Dohromady tak tyto tři společnosti prodaly 9,5 milionů kusů, tedy o 450 000 méně než Apple prodal iPadů.

Jeden by si tak mohl myslet, že to právě nový iPad Pro byl hlavním tahounem a že se tedy těchto nových, profesionálních tabletů prodalo nejvíce, ale není tomu tak. Podle TrendForce byl tím klíčovým tabletem starší iPad Air 2, který ještě dnes nabídne slušný výkon, ideální velikost i poměrně slušnou cenu, protože například velký iPad Pro začíná na nemalých 24 990 Kč, zatímco iPad Air 2 na 11 990 Kč.

Podle výzkumu prý iPad Pro potencionální zákazníky zase tak moc nezaujal. Na vině je prý hlavně v podstatě nepozměněný design a běžní uživatelé neviděli v nových funkcích nic převratného, za co by si stálo připlatit více než dvojnásobnou částku. Velký iPad Pro se držel na špičce prodejnosti tabletů první dva měsíce a menší 9,7″ model jen jeden měsíc. Poté uživatelé ztratili o nové iPady zájem a naopak raději sáhnou po zlevněném iPadu Air 2.

482928-microsoft-surface-pro-4-vs-apple-ipad-pro

*zdroj: Macrumors

 

Dnes nejčtenější

.