Zavřít reklamu

Padělání sluchátek AirPods se těší v posledních letech čím dál tím větší oblibě. Zejména asijští výrobci je totiž v současnosti již zvládají vyrábět takřka k nerozeznání od originálu a to dokonce i z hlediska jejich softwarové spolupráce s Apple produkty. Z asijských fabrik, ve kterých čipy pro AirPods vznikají, jsou totiž právě čipy podle dřívějších informací ve velkém kradeny a následně kopírovány, díky čemuž tak například animaci a tak podobně dokáží udělat právě i tyto kopie. Apple však proti výrobcům těchto „fejků“ ve spolupráci s policií dlouhodobě bojuje a nyní hlásí minimálně v Číně velký úlovek.

Čínské úřady v provincii Sichuan rozkryly rozsáhlou výrobnu falešných AirPods skládající se hned ze tří výrobních linek. Na místě měli policisté nalézt více než 69 000 hotových falešných AirPods, dále pak více než 45 000 rozpracovaných párů těchto sluchátek a více než 50 000 obalových sad, tedy krabiček, fólií a manuálů. Nalezeny byly ale třeba i náhradní pouzdra a tak podobně. Celkem se tedy podařilo policistům najít produkty za zhruba 23,5 milionů dolarů, o které by Apple de facto přišel právě tím, že by si uživatelé koupili falešná sluchátka namísto originálu. Vyšetřovatelé jsou navíc přesvědčeni o tom, že odkryli jen špičku pomyslného ledovce a že jsou před nimi skryty ještě opravdu velké věci, které čekají na odhalení.

Svým způsobem dobrou zprávou je to, že dle vyšetřovatelů se přímo z této výrobny nedistribuovaly sluchátka jinam než na území Číny. To však bohužel neznamená, že bychom se v našich končinách s padělky nemohli setkat, ba právě naopak. Nicméně vzhledem k tomu, že se tváří jako originály i po čipové stránce a dokonce i disponují sériovým číslem, které je v systému Applu ukáže jakožto pravé, je jejich odhalení skutečný oříšek a to i přesto, že se Apple takto zneužitá sériová čísla snaží ze svých databází mazat. Nejspolehlivější radou při nákupu nových AirPods je tedy koupě u ověřených prodejců, kteří mají certifikace Applu a tedy 100% prodávají originály. 

Dnes nejčtenější

.