Zavřít reklamu

Před týdnem jsme vás informovali o tom, že do aukce míří vzácný prototyp počítače Macintosh. Ještě do dnešního dne byl majitelem unikátního kousku Hap Plain, který je ve sběratelském světě proslulý především svou sbírkou prototypů jablečných produktů. Vlastní například dva vzácné prototypy prvního iPhonu 2G s vlastními operačními systémy, nad nimiž cupertinská společnost uvažovala před vytvořením současného iOS.

Dokonce má několik vzácných prototypů Maců, mezi nimiž byl i prototyp Macintoshe Portable M5126, který si můžete prohlédnout v galerii níže. Plain se pokoušel počítač prodat už podruhé. V minulém měsíci byla aukce uzavřena na 10 000 dolarech, ale nakonec se kupující počítače zřekl.

Takto prodávaný Macintosh Portable M5126 vypadá:

Všechno zlé je pro něco dobré, protože Plain nakonec za Macintosh Portable M5126 dostal 16 225 dolarů. Přihazovalo celkem 93 zájemců, ale nakonec mohl zvítězit jen jeden a ten byl ochoten zaplatit 16 225 dolarů, tedy něco málo přes 330 000 korun.

Plain koupil počítač od inženýra, který kdysi pracoval v Applu. I ten se však k přístroji dostal úplnou náhodou, neboť jeho kolega ho plánoval vyhodit do koše. Ovšem inženýrovi to přišlo líto, a tak jej z koše vytáhl a uschoval u sebe. Po 25 letech ho potom prodal Plainovi.

Prototyp Macintoshe Portable M5126 je plně funkční a bez známek poškození, a tak není divu, že se o něj popralo několik desítek sběratelů. Plain se rozhodl prototyp prodat, protože ho měl ve sbírce dvakrát. Za utržené peníze plánuje koupit nějaký další vzácný prototyp.

macintosh prorotyp fb

Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.