Zavřít reklamu

touch_id
Využívání Touch ID je skvělou metodou, jak zabezpečit svůj iPhone/iPad tak dokonale, že se do něj nedostane nikdo, kdo by nedisponoval vaším otiskem prstu. Jedná se tedy o velice efektivní zabezpečení vašeho telefonu a využívá ho opravdu mnoho lidí. Občas se ale může stát, že je potřeba se přes tento systém dostat, a ono to (logicky) moc nejde. Minulý týden se o tom přesvědčila Michiganská policie, která potřebuje odemknout iPhone oběti trestného činu, jelikož by se v něm mohly najít důkazy. Oběť je ale mrtvá a její otisk prstu už použít nepůjde.

Policisté se tedy rozhodli, že osloví místní univerzitu, která má přístup k moderní 3D tiskárně. Vědci z Michigan State University tak dostali úkol co nejlépe zreplikovat prst dané oběti, jejíž tělo se nacházelo v pokročilém stádiu rozkladu, tudíž nebylo možné prsty použít. Policie ovšem vlastní sejmutý otisk prstů z dřívější doby, tudíž ho chce nechat aplikovat na onu vyrobenou repliku prstu.

Problém nastal v situaci, kdy se zjistilo, že Touch ID využívá vodivost lidské kůže k tomu, aby proces autorizace proběhl, a celý bezpečnostní systém se nedal jen tak obejít. Vědci tak museli vyrobený prst obalit super tenkou vrstvou vodivého materiálu, aby senzor vůbec něco rozpoznal. V současné době není jasné, zda-li se to policii povedlo, jelikož se jedná o stále otevřený případ, tudíž se k němu nechtějí vyjadřovat. Jisté ovšem je, že ani dokonalá replika prstu jim ve finále nemusí stačit, jelikož v rámci sekundárních bezpečnostních opatření, po nich může iPhone chtít bezpečnostní kód. Ten vyžaduje po několika neúspěšných pokusech o odemčení pomocí Touch ID, nebo pokud nebylo Touch ID použito během posledních 8 hodin. V USA se však jedná o poměrně sledovaný případ, jelikož například uvedení bezpečnostního kódu je kryté ústavou (pátý dodatek), tudíž člověk má právo si ho nechat pro sebe, u otisku prstu ale tento postup neplatí, jak se o tom nedávno přesvědčila jedna žena.

iphone se - touch id-fb

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.