Zavřít reklamu

iranJako zemi nebývalých možností vždycky označujeme Čínu, kde si tamní režim dělá, co uzná za vhodné a všichni se tomu musí chtě nechtě přizpůsobit. Teď má ale čínský komunistický režim vážnou konkurenci v politické reprezentaci Íránu, které se nelíbí počet nelegálně dovezených iPhonů do země. Proto vyzvala Apple k tomu, aby do země vyslal oficiální firemní zastoupení. Pokud to společnost v následujících několika dnech neudělá, budou všechny iPhony staženy z trhu a ty již prodané pak zabavovány svým uživatelům. Vše prý kvůli omezení nelegálního pašování přístrojů do Íránu.

Podle deníku Japan Times chystá vláda opatření, kdy všechny mobilní telefony v zemi budou registrovány ve speciální telekomunikační databázi, a bude tak o nich pořádný přehled. Všechny neregistrované telefony pak budou ze sítí banovány. Jedná se o poměrně drastický zásah do svobody občanů a jejich života, ale to v Íránu není nic neobvyklého.

Podle státních úřadů prý mobilní operátoři, celní služba a prodejci mobilních telefonů s tímto novým přístupem souhlasí a na jeho zavedení budou spolupracovat. Většina okolních pozorovatelů, včetně například Amnesty International, však upozorňuje na to, že se jedná o další „utahování šroubů“ a další snahu o represi obyvatelstva. Zejména pak k cenzuře a znesnadnění přístupu k (necenzurovaným) informacím. Toto a další metody, včetně zatýkání novinářů, zastánců lidských práv apod., jsou v zemi naprosto běžné praktiky. Sankce OSN proti Íránu omezují americké společnosti v tom, aby prodávaly své zboží v Íránu, Apple však byl schopný se s místními řetězci nějakým způsobem dohodnout s tím, že by se mohli sankce v příštím roce uvolnit. Zatím to tak ale rozhodně nevypadá.

iran

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.