Zavřít reklamu

vir-for-macJak se zdá tak žně nezačaly jen na polích, ale také u hackerů a internetových útočníků, kteří se zaměřili na OS X. Tento týden jsme vás informovali, že nový malware na OS X umožňuje hackerům převzít kontrolu nad vašim Macem a na konci týdne je tu další varování před podobným malwarem. Ten se však skrývá za souborem jpg, který má dokonce i doprovodnou ikonku a skutečně se tváří jako klasický obrázek, který se spustí v preview.

Druhý malware v tomto týdnu se snaží získat hesla uložená v Keychain, ale opět, pokud máte správně nastavený Gatekeeper, není se čeho obávat. Gatekeeper totiž malware bezpečně zablokuje. Na malware upozornili bezpečnostní experti společnosti ESET a dodali, že se prozatím neví, odkud malware nazvaný „OSX/Keydnap“ pochází.

Malware je distribuován jako ZIP soubor a obsahuje textový nebo JPG soubor. Oba soubory pak mají klasickou ikonu a tváří se skutečně velmi věrohodně. Až když si souboru podrobně všimnete zjistíte, že na konci má za posledním písmenem ještě mezeru. Soubory po spuštění otevře Terminál a okamžitě jej zase zavře. Pokud máte správně nastaven Gatekeeper tak, aby umožnil spuštění aplikací jen od ověřených vývojářů, není se čeho obávat.

17489-15063-zip_file-l

Pokud však máte nastaven Gatekeeper tak, aby spouštěl veškerý software bez ohledu na zdroj, malware stáhne a spustí backdoor, který je spuštěn při každém restartu počítače a snaží se získat přístup ke Keychain a odchytávat vaše hesla.  Opět tedy stačí dodržovat zásady správné konfigurace Gatekeeperu a vyvarovat se nesmyslným souborům z neověřených sítí.

17489-15065-file_info_annotated_1024-m

*Zdroj: appleinsider.com

Dnes nejčtenější

.