Zavřít reklamu

iOS 10 ofiko iconOperační systém OS X se pomalu ale jistě přesouvá z popředí na vedlejší kolej. Ještě to sice bude nějaký čas trvat, ale naprostá většina uživatelů už vyhlíží velký plánovaný upgrade v podobě macOS Sierra. Stejně tak se už i většina vývojářů soustředí na to, aby byl nový operační systém co nejlépe odladěn a aby byly vychytány všechny sebemenší chyby. Nyní se ale objevila hrozba, která ohrožuje ještě současný systém OS X, který drtivá většina z vás stále používá. Jedná se o nový typ malwaru, který dokáže umožnit naprostou kontrolu nad poškozeným, respektive napadeným systémem.

Nový malware byl bezpečnostními experty pojmenován jako Backdoor.MAC.Eleanor. Jak již název napovídá, dokáže vytvořit tzv. systémový backdoor, který umožňuje dálkový a neautorizovaný přistup do systému. Zdrojem je nastrčená aplikace na převod souborů s názvem EasyDoc Converter, která se prý běžně vyskytuje na stránkách, které se aplikacím věnují.

„Tento typ malwaru je obzvláště nebezpečný, jelikož je velmi těžké ho detekovat a útočníkovi nabízí absolutní kontrolu nad napadeným zařízením. Útočník je pak schopný například uzamknout počítač, obnovit a stáhnout osobní data nebo využít napadený počítač k botnet útokům na jiná zařízení. Na základě tohoto jednání mohou být uživatelé vydíraní a tak dále. Těch možností zneužití je opravdu hodně.“ sdělil bezpečnostní expert ze společnosti Bitdefender Antimalware Lab.

Dávejte si tedy na EasyDoc Converter pozor. Aplikace se sice tváří naprosto normálně, ale místo převodu souborů funguje pouze jako klient, který stahuje nebezpečná data a skripty. Tyto skripty pak vytvoří jedinečnou Tor adresu, čímž umožňuje neautorizované vniknutí útočníka do systému. S tímto přístupem pak může na dálku obshluhovat například i kameru. Dávejte si tedy pozor na to, co stahujete a téhle konkrétní aplikaci se rozhodně vyhněte.

malware virus FB

Zdroj: Cultofmac

Dnes nejčtenější

.