Zavřít reklamu

miniatures001-780x574
Mnoho z nás má rádo Apple. Charles Mangin ale Apple přímo miluje a svůj vztah k němu dokazuje ostatním pomocí 3D miniatur. Vize Apple je soustředěná spíše na budoucnost, ale spousta fanoušků touží mít stroj, který měli jako děti. Hardware nadšenec a umělec Charles Mangin se snaží uspokojit touhy mít starý Mac z minulosti v miniatuře. A nejedná se pouze o plastové modely, dokonce do nich vkládá funkční monitory. Mangin všude po světě úspěšně prodává miniatury Apple II a Macintoshe z roku 1984. Dodává tímto do světa výjimečný produkt z Apple kultury, který má pro mnohé velmi silné emotivní procesy.

Mangin momentálně žije v Raleigh v New Yorku, kde pracuje jako Apple IT konzultatnt. Díky neustálému poznávání technologie 3D tisku, chce zajít ještě dál a vytvářet i šperky.

„Vytváření těchto 3D miniatur je tvůrčím aspektem, který mě naplňuje, i přes to, že kopíruji něco, co už existuje. Když se podívám na danou věc, řeknu si, jak mám vzít tuto věc , která je půl metru vysoká a zmenšit ji? Právě tímto se zabývá moje tvůrčí část mozku.“

Mangin tvoří tyto miniatury ještě kreativnější tím, že se do nich dají vložit Apple Watch nebo iPod nano, díky čemuž vypadají jako opravdové.

minimac - obrazovka

Vytvořil také paměťové zařízení, do kterého se dá vložit SD karta. Toto zařízení dokázal dostat do mini verzí Apple II, III a Lisa.

sd mac

Práce začíná tím, že nahlédne do starších zařízení aby věděl, kde co je. Poté nastuduje fotografie a patentové návrhy. Po nastudování vezme tužku a papír a sepíše si důležité prvky. Pro návrh používá iDraw a 3D program Autodesk 123D, díky kterému se může soustředit i na ty nejmenší prvky a detaily. Po vytvoření návrh posílá společnosti Shapeways, zabývající se 3D tiskem. Již hotový koncept mu pošlou do týdne. Ještě ale není hotový, a tak ho Mangin nabarví a opískuje. Dohromady mu to zabere kolem 3 týdnů, ve kterých práce s počítačem zabere zhruba 20 hodin.

3D tisk se stal levným a dostupným doplňkem pro začínající umělce, podnikatele a fanoušky, díky kterým jsou již na trhu 3D protézy, náhradní díly do aut nebo i hračky.

Je spoustu možností, jak si od něj miniatury koupit. Objednat si je můžete přímo na Etsy site, nebo na Thingiverse objednat 3D plán a vytisknout si jej doma. Zatím bylo vytvořeno 160 kousků a prodáno jich bylo 100. Cena hotového modelu stojí zhruba 1200 Kč a stáhnutí plánu je zadarmo.

mini mouse

Zde můžete shlédnout 15ti minutové video, kde je popsán celý průběh při vytváření miniatur.

*Zdroj: cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.