Zavřít reklamu

NO iPhone iconŘidiči v USA se budou muset mít na pozoru. Nyní se jim může stát, že pokud po dopravní nehodě nedají k dispozici nahlédnutí do svého telefonu, mohou přijít o papíry. Americká policie se tak snaží omezit vliv rozptylování telefonem při jízdě. Tudíž k dechové zkoušce, která má za cíl zjistit přítomnost alkoholu v krvi, se přidá ještě „telefonní“ zkouška, která by měla odhalit případnou řidičovu aktivitu na telefonu před případnou nehodou. Tato kontrola ale budí jisté kontroverze, neboť se jedná o další nechtění přístup k datům uložených v telefonech řidičů. 

Znovu se nám připomíná společnost Cellebrite, která se nám zaryla do paměti tím, že právě oni byli schopni odblokovat iPhone střelce ze San Bernardina. Nyní prý vyvíjí tzv. „textalyzer“, což by měla být technologie, která rozpozná aktivitu na telefonu před nehodou a tím pádem odhalí řidičovo nezákonné jednání. Připravované nařízení se zatím zkušebně připravuje pouze v New Yorku.

Celý systém bude fungovat tak, že po příjezdu policistů k nehodě budou řidiči požádáni o předložení mobilních telefonů. Telefony poté projdou diagnostickým testem, který zjistí, zda-li s ním řidič nějakým způsobem manipuloval v době před nehodou.

Cellebrite tvrdí, že si systém nebude dělat žádné záznamy o kontaktech, fotografiích, poznámkách či ostatních datech v telefonech řidičů. Toto ale bude pravděpodobně právně napadnutelné, tudíž bude muset společnost doložit, že se tak neděje.

Celý legislativní návrh se snaží prosadit skupina lobbistů, kteří bojují proti telefonům za volantem.  V USA zemře každý den průměrně 9 lidí na následky dopravní nehody zaviněné nepozornosti při řízení, a více než 1150 osob se za stejných okolností zraní.

Screen-Shot-2016-04-11-at-11.53.22-AM-640x394

Zdroj: Arstechnica

Dnes nejčtenější

.