Zavřít reklamu

swift_icon

Apple v roce 2014 představil svůj vlastní open-source programovací jazyk Swift, který se setkal ze strany vývojářů s velkým úspěchem. Některé průzkumy potvrdily, že se jedná o jeden z nejrychleji populárnějších programovacích jazyků. Apple se tak snaží nahradit donedávna hlavní programovací jazyk Objective-C, který je v některých příkazech opravdu podobný. Výhoda Swiftu je, že program může být zároveň naprogramován i v Objective-C, C a C++. Pro zjednodušení vývoje aplikací a znovu použití stávajícího kódu nabízí Xcode poloautomatický systém, který vytváří a spravuje „přemosťovací hlavičkové soubory“ pro zpřístupnění Objective-C kódu pro Swift. O zmiňovaný jazyk Swift projevil nyní velký zájem Google.

Google by chtěl udělat ze Swiftu programovací jazyk číslo jedna. Podle The Next Web, Google svou myšlenku projednával s nejméně dvěma hlavními vývojáři třetích stran, konkrétně Facebookem a Uberem. Celá diskuze údajně probíhala v Londýně. Google by tak chtěl najít dlouhodobou náhradu za programovací jazyk Java, který již přestává být populární. Pokud by Google chtěl používat programovací jazyk Swift, přidělal by tím práci nejenom vývojářům, ale i sobě, protože by musel od základu přepsat obrovskou část jádra Androidu. Nemůže tak Google začít používat nový jazyk ze dne na den.

Již dříve vývojáři řekli, že by rádi vyvíjeli aplikace a hry pro Android ve Swiftu, protože ten umožňuje snadněji vytvářet nativní aplikace. Konkurencí Swiftu by mohl být programovací jazyk Kotlin, který taktéž klade zároveň i velký důraz na bezpečnost. Přesto se mnoho vývojářů domnívá, že Google minimálně dva roky nezačne Swift používat.

swift_fb

*Zdroj: Appleinsider.com, Wikipedia.org

Dnes nejčtenější

.