Zavřít reklamu

apple-ge-icon

Společnost Apple se líbí opravdu mnoha vysoce postaveným podnikatelům, není divu – jedná se o jednu z nejhodnotnějších firem světa. Bývalý předseda a CEO společnosti General Electric, Jack Welch, měl možnost koupit Apple v roce 1996 za 2 miliardy dolarů. Řekl to Bob Wreight, který taktéž ve společnosti General Electric pracoval. Tržní kapitalizace Applu byla v únoru minulého roku větší než 711 miliard dolarů, což je více než 17 bilionů korun. Podle mého názoru si Jack vyčítá, že kdysi na nabídku Applu nekývl, otázkou ale zůstává, zda-li by po prodeji byla společnost na takové úrovni jako je dnes.

V roce 1996, se Apple snažil udělat všechno proto aby se zachránil, Steve Jobs v tu dobu vytvářel počítač pro konkurenční firmu NeXT. Apple prakticky prosil společnost General Electric aby zmiňovaný Apple koupil. „Cena akcí byla 20$ a CEO Applu nemohl dostat společnost zpět na vrchol. Byl zpocený a my z General Electric jsme řekli, že nemůžeme zvládnout takovouto technologii. Měli jsme za ty 2 miliardy dolarů Apple koupit,“ teď lituje Bob Wright.

Když GE odmítlo koupit Apple, nic zásadního se nestalo. Ke konci roku 1996 Apple koupil společnost NeXT za 427 milionů $ a Steve Jobs se vrátil spět na pozici generálního ředitele.

Největší záchrana společnosti byl podle Boba iPod, který nastavil směr společnosti. iPod byl představen roku 2001. V roce 2007 vyšel první iPhone, který aktuálně obstarává největší příjmy kalifornské společnosti. Následně v roce 2010 vyšel první iPad, který se setkal s vlnou kritiky ale i zájmu. Nejnovější kategorií produktů jsou Apple Watch, které Apple začal prodávat v roce 2015.

steve-jobs-keynote

*Zdroj: Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.