Zavřít reklamu

OS X iconSystém OS X je tu s námi již od roku 2001. Zrovna minulý týden oslavil své 15. narozeniny a od té doby, co vznikl, ušel velkou cestu, během které se v mnohém změnil, ale zároveň si i mnohé zachoval. Nyní to vypadá, že na jeho tradiční název budeme muset pomalu zapomenout, jelikož zdrojové kódy v nejnovějším OS X 10.11.4 El Capitan nám naznačují, že jej Apple brzy přejmenuje na macOS. Informaci odhalil vývojář Guilherme Rambo pro portugalskou stránku MacMagazine.com.br

Na druhou stranu proč ne. Apple pravděpodobně chce dát názvům svých systémů jistý řád, a tak po vzoru iOS, tvOS, watchOS chce mít macOS. Současný systém se nazývá celým jméno Mac OS X, přičemž ono „X“ v názvu symbolizuje jak číslo deset, tak i fakt, že je desktopový systém od Applu postavený na základech Unixu. S vypuštěním zmíněného písmena v názvu v momentě, kdy Apple začne používat macOS, by nám tedy mohlo naznačovat více změn, než by kdokoli očekával, což je ale nepravděpodobné.

Na řadu přichází domněnka, že už chystaný systém se nebude jmenovat OS X 10.12, ale macOS. S velkou pravděpodobností by mohlo jít o macOS 11, přičemž jedenáctka se očekávalo už po systému OS X 10.9 před dvěma roky, ale nakonec všechny Apple překvapil označením OS X 10.10 pro tehdy výrazně designově přepracovaný OS X Yosemite.

Podle nedávných informací bychom se ale velkých změn v novém systému dočkat neměli. Měla by tedy přijít poměrné důležitá novinkou, a to Siri a inženýři v Applu by se měli zaměřit na pár uprav designu, ale nějaké větší zásadní novinky prý čekat nemáme. Společnost by měla nový macOS (OS X) ukázat už na WWDC v červnu po boku iOS 10, watchOS 3 a tvOS 10. Ještě ten den budou po vzoru předchozích let dostupné beta verze všech systémů pro vývojáře.

macos

*zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.