Zavřít reklamu

OS X Yosemite icon

Systém který dnes zná opravdu každý Mac OS X je s námi již několik let. První Mac OS X byl jednoduše označen jako verze 10. Samozřejmě, že ještě před OS X byly starší verze systému označné pouze jako OS, ale OS X měl podstatné změny uživatelského rozhraní a Apple název a kódování systému používá dodnes. Proto se dnes v tomto článku podíváme pouze na Mac OS X. Málo kdo ví, že OS X je založený na UNIXu, tedy stejně jako například Linux nebo Android. Byl postavený na technologii, která byla původně vyvinuta pro společnost NeXT. Apple systém koupil společně s celou společností NeXT roku 1997. Apple na první verzi systému pracoval, a roku 2001 vydal první OS X 10.0, který měl kódové označení Cheetah. Ještě před porovnáním všech verzí, se musíme vrátit na samotný začátek.

Poté, co Steve Jobs byl v roce 1985 vyhozen z Applu, pokusil se společně s investorem Rossem Perotem vytvořit další velkou společnost – NeXT. Ještě v dobách kdy byl Jobs v Applu, pracovník Paul Berg nadnesl myšlenku, aby Apple zkonstruoval výkonnou grafickou pracovní stanici, která by byla vhodná například pro provádění simulací chemických reakcí se zobrazením výsledků na monitoru s vysokým rozlišením. Myšlenky se Jobs držel i v NeXTu. V roce 1987 vydal první NeXT Computer. Součástí počítače byl operační systém NeXTSTEP, který je plně kompatibilní s technologií UNIX. Apple byl mezitím, co se operačního systému týče velice pozadu, a proto vážně uvažoval o koupi systému BeOS, který splňoval mnoho požadovaných vlastností. Nakonec se však rozhodl koupit společnost NeXT a společně s ní i NeXTSTEP. Systém byl interně přejmenován na Rhapsody, a spojoval jak zmiňovaný NeXTSTEP, tak i starý Mac OS. V březnu roku 2001 byl poprvé uveden systém Mac OS X 10.0 Cheetah („X“ v názvu označuje sounáležitost s Unixem).

Systém Mac OS X je plně přizpůsoben počítačům Macintosh. Oficiální cestou nejde spustit na počítačích platformy x86, který nepoužívá UEFI a není elektronikou označen jako Mac.

osx-cheetah-puma

Po několika neúspěšných pokusech o vytvoření operačního systému, Apple konečně vydal dokončený systém nové generace – OS X 10.0 Cheetah. Celému systému dominoval takzvaný styl Aqua, což byl nový motiv pro systém s modrými posuvníky a novými tlačítky. Jednoznačně největší novinkou byl Dock, který dominuje OS X dodnes. Aplikací v systému bylo málo, protože velice mnoho vývojářů, je pro první OS X neumělo vytvářet. Cheetah měl v základu minimum aplikací, mezi které patřil například Internet Explorer nebo Sherlock, což byla aplikace, která sloužila k vyhledávání souborů. Systém obsahoval i iTunesiMovie, které byly upraveny a přeneseny z OS 9, stejně tak jako kalkulačka, terminál nebo hodiny. Aplikace Mail se dočkala oproti OS 9 významné úpravy vzhledu. V první nové verzi systému, udělal Apple stovky chyb a zhruba po šesti měsících přišla opravená verze 10.1 – Puma. Nový systém byl dostupný jako bezplatný upgrade, a to na CD nebo DVD. Puma zásadní novinky až na opravy chyb nepřinesla.

10
osx-jaguar

Jaguar byl první opravdu populární verzí systému OS X. Dlouholetí uživatelé Mac OS upgradovali právě až na tuto verzi. Kódové označení kočkovité šelmy uniklo na svět ještě před samotným představením. Jaguar nabídl významné zlepšení výkonu, lepší možnosti tisku a podporoval grafiku Quartz Extreme. Zároveň jste v systému mohli měnit TCP/IP služby AppleTalk. Ikona iPhoto byla přidána do docku a notička ikony iTunes se změnila na fialovou barvu. Největší novinkou byl nový webový prohlížeč v Safari, ten byl představen jako alternativa, když Microsoft přerušil podporu Internetu Exploreru pro Macintosh. Celkový dojem ze systému byl podle uživatelů hezčí a využíval větší průhlednost. iTunes dostal „hliníkový styl.“

10
panther-osx

Panther byl možná jediný OS X systém, který nabídl extrémní zvýšení výkonu a tak byl rychlejší než několik let odladěný Mac OS 9. Panther byl velmi elegantní a začal podporovat sdílení obrázků a to nejenom v domácí síti. Ve Finderu se objevil nový postranní panel, který zobrazoval připojené disky a nejnavštěvovanější složky, mezi které patří Dokumenty, Hudba, Aplikace. I takto to v podstatě známe v dnešním OS X, ale nebudeme předbíhat. Systém začal podporovat rychlé přepínání uživatelů a přinesl nové klávesové zkratky. Uživatelé se dočkali služby FileVault, která dokázala šifrovat disk. iTunes dostal opět novou barvu notičky– tentokrát zelenou, součástí něho byl nový iTunes Music Store. V systému se objevil iChat, a nikdo v tu dobu nevěděl jaký bude mít úspěch. Málo kdo věděl, že je to předzvěst služby FaceTime která byla později představena v systému iOS. Proužkovaný styl Aqua se uživatelům nelíbil, a tak Panther začal využívat styl broušeného hliníku.

10
osx-tiger

Apple představil další velkou kočku, tentokrát se jedná o systém s označením Tiger. Řídil přechod od PowerPC na procesory Intel. Apple po této verzi zpomalil tempo upgrade OS X a systémy už nevydával jednou za 18 měsíců. Učinil tak především kvůli vývojářům, kteří měli potíže udržet krok. Největší novinkou nového systému byl Dashboard a velice silně medializovaný Spotlight, který částečně nahradil Sherlocka. Tiger byl poslední verzí, která v klasickém režimu byla funkční na Macích s čipem PowerPC. Apple zároveň představil i software Rosseta, který aplikace PowerPC převedl pro čipy Intel. Dále Apple přidal Automator, Core Image a Core Video do základních aplikací Macu. Stále používal styl hliníku.

10

osx-leopard

Leopard byl první a jediný systém, který podporoval jak procesory Intel, tak i PowerPC. Bohužel však počítače s čipem PowerPC neměly tolik funkcí. Leopard plně podporoval 64-bitové aplikace. Zbrusunovou aplikací Leoparda byla zálohovací aplikace Time Machine. Apple tuto aplikaci využívá dodnes, jedná se o velice snadný a spolehlivý způsob jak zálohovat Mac. Spotlight se dočkal několika zásadních vylepšení, které celkově zlepšily vyhledávání. Apple se společně s Leopardem odhodlal umožnit uživatelům nainstalovat operační systém Windows pomocí Boot Campu. Systém s označením 10.5, už nepoužíval jako styl leštěný hliník, ale klasické šedé téma. Safari se stal normou pro Mac i iOS zařízení a získal okno Nejvíce navštěvované stránky. Nota u ikony aplikace iTunes má opět modrou barvu. Velice dominantním prvek Leoparda byla kosmická tapeta.

10
osx-snow-leopard-2

Snow Leopard byl první systém, který už vyšel pouze pro čipy Intel. Systém s označením 10.6 příliš mnoho novinek nepřinesl, Apple se totiž zaměřil hlavně na rychlost a stabilitu celého systému. Přesto se uživatelé dočkali nového Finderu, který byl naprogramován pomocí objektově orientovaných frameworků Cocoa, což mělo za následek rychlejší načítání položek Finderu. Aplikace Mail začala podporovat MS Exchange. Společně s Leopardem přišla podpora trackpadů na stolní počítače Mac. Na ploše se ve výchozím nastavení neobjevuje spouštěcí disk (interní pevný disk). Sněžný Leopard byl zároveň poslední OS X verzí, na které šel spustit software z PowerPC (Díky softwaru Rosseta). To tvoří milník pro zpětnou kompatibilitu. Snow Leopard byl velmi schopný, komplexní systém a podle analytiků podporoval velký růst prodejnosti Macu. I dodnes se většin uživatelů shodne, že šlo o vůbec nejlepší OS X, jaký kdy Apple vydal.

10
osx-lion

Jako každá nová verze, tak i Lion představoval významný krok vpřed. Apple společně s Lionem přinesl funkci Back to my Mac (Zpět na můj Mac). Pomocí funkce se lze přes internet připojovat ke všem svým ostatním Macům. Funkce Zpět na můj Mac byla v v té době velice revoluční a mezi uživateli populární. První možností funkce je sdílení souborů, pomocí ní můžete vyhledávat na svém vzdáleném Macu soubory nebo složky a jednoduše je přetahovat do místního Macu. Možností druhou je sdílení obrazovky, díky ní můžete používat svůj Mac, jako byste seděli přímo u něj. Místní klávesnicí a myší můžete na vzdáleném Macu otevírat aplikace a upravovat dokumenty. Možnost vyhledávání ve Finderu byla přepracována, a nyní nevyhledávala pouze v otevřené složce, ale i v celém Macu. Nová funkce Auto-Save byla dostupná pouze jako doplněk Time Machine. Pravidelně ukládala nové soubory přímo na disk Time Machinu. Celý systém se začal pomalu připojovat na iCloud, aby mohli uživatelé sdílet informace i do svých iOS zařízení.

evolutionlion
osx-moutian-lion

V roce 2012 dorazil OS X 10.8 – Mountain Lion. Apple přešel opět na starý plán uvolňování nových verzí každý rok. Finder zůstal až na menší opravy naprosto beze změny. Dock nyní dostal styl „matného skla,“ které je méně transparentní a má menší zrcadlení ikon. Indikátory běžících aplikací jsou však sotva viditelné, vyznačují se jako malé tečky v dolní části obrazovky. Apple nově integroval Notifikační Centrum do OS X. Dock zároveň získal nové ikony pro upomínky a poznámky, které byly přeneseny ze systému iOS. Přejmenování se dočkala aplikace iCal, ze které se stal Kalendář. iCloud byl nově silně integrován do operačního systému a mnoho aplikací nabízely možnost ukládat soubory lokálně nebo do cloudu. Jedna věc, která se nezměnila mnoho let, jsou systémové zvuky. I přesto zvukový designér rezignoval se zánikem OS 9.

10
osx-edit-maver-2

Mavericks je pro mnoho uživatelů stále aktuálním systémem, protože se mnozí domnívají, že byl více odladěný, než pozdější Yosemite nebo El Capitan. První nejvíce diskutovanou novinkou je nová aplikace Mapy, která je velmi podobná té z iOS. Na Macu tak lze jednoduše vyhledávat místa nebo plánovat cesty. V Marvericks se také objevila aplikace iBooks, ve které po vzoru iOS lze číst knihy. Apple přepracoval také stávající aplikace, kterým dal nejenom nový vzhled, čímž se zvýšila přehlednost, ale zapínání všech aplikací bylo opravdu svižnější oproti verzi 10.8. Několika novinek se také dočkal prohlížeč Safari, který dostal novou „startovací“ obrazovku, ze které bylo možné se dostat na nejnavštěvovanější stránky. Uživatel měl nově na očích záložky, seznam četby či sdílené odkazy. Obrovský nárůst byl opět i v rychlosti a výkonu prohlížeče. Příjemnou novinkou pak byla služba App Nap, která dokáže uspat nečinné aplikace a snížit tak zátěž na baterii.

Mavericks-maps
osx-yosemite

Jednou z nejnovějších verzí je OS X Yosemite. Ten se dočkal hlavně přepracovaného designu po vzoru iOS. Hned po prvním spuštění na uživatele čekala nová úvodní obrazovka. Yosemite má nové, více minimalistické ikony, také dock je mnohem jednodušší. Celému prostředí nově dominuje hlavně průhlednost, která se přibližuje k mobilnímu systému iOS. Jeden z hlavních průhledných prvků je horní lišta. Částečnou průhlednost lze však jednoduše vypnout v nastavení, a tím můžete zároveň celý systém zrychlit. Další z novinek je možnost přepnout nejenom horní lištu do tmavého režimu, kdy dojde ke ztmavení i jednotlivých menu a několika dalších prvků. Průhlednost je zároveň přítomna i v horním panelu Finderu. Spotlight lze nově spustit i pomocí klávesové zkratky. Po stisknutí CMD + Mezerníku se tak zobrazí uprostřed obrazovky. Spotlight vyhledává nejenom v rámci lokálních souborů, ale také informace z internetu. Aplikace Náhled nabízí novou možnost – pomocí trackpadu lze podepisovat soubory.

Yosemite
osx-elcapitan

Aktuálně nejnovější verze operačního systému OS X je El Capitan. Jaké novinky přinesl? Ta nejvíce inovativní je podpora technologie Metal – jedná se o novou technologii grafického jádra, která zprostředkovává hrám a aplikacím téměř přímý přístup ke grafickému procesoru Macu. Umožňuje tak dosahovat lepšího výkonu a bohatší grafiky. Metal urychluje rendrování grafiky na systémové úrovni až o 50 procent a zároveň o 40 procent zvyšuje jeho účinnost. Další novinkou je Split View, který můžete znát také z iOS 9. Jde v podstatě o stejnou funkci, tedy že si rozdělíte dvě aplikace na jednu obrazovku ve full screen režimu přesně vedle sebe. Další velké změny se dočkal i prohlížeči Safari. Ten je o něco chytřejší, protože umožňuje připnout panely, tudíž budou neustále k dispozici, i když Safari vypnete a poté opět otevřete. Nejoblíbenější panely se tak zmenší jen do ikony na levou stranu lišty a vy je můžete buďto kdykoli opět odepnout nebo zavřít. Dále můžete rychle vypnout zvuk z panelu přes modrou ikonu reproduktoru na panelu. Je potřeba říct, že vývojáři v OS X El Capitan zapracovali také na zlepšení výkonu, podle expertů se údajně rychlost už velice podobá Marvericksovi.

el-cap-maps-screen

Na závěr je potřeba říct, že novinek v každém systému bylo opravdu mnoho. V tomto článku vám však přinášíme výčet těch nejzásadnějších a nejdůležitějších. Jaký OS X byl podle vás vůbec ten nejlepší?

evoluce-osx-facebook

*Zdroj: Cultofmac.com, Apple.cz, Živě.cz

Dnes nejčtenější

.