Zavřít reklamu

ledniceKomerční sdělení: Hodláte obměnit jeden z nejdůležitějších domácích spotřebičů, tedy chladničku? Podívejte se, jaké jsou aktuálně v nabídce typy a podle čeho je vhodné tato zařízení vybírat.

Na trhu jsou dnes v podstatě čtyři typy chladniček. Předně se jedná o chladničky samostatně stojící, které můžete umístit do komory nebo do kuchyně. Snadno se stěhují jak mezi místnostmi, tak mezi byty. Pokud jste někde usazeni trvaleji, můžete si pořídit chladničku vestavěnou. V tomto případě si dejte pozor na rozměry. Chladnička se musí vejít nejen do prostoru v kuchyňské lince, ale kolem ní musí být alespoň několik centimetrů místa, aby mohl volně proudit teplý vzduch.

Velké rodiny zase uvítají tzv. americkou ledničku, která nemá jen jedny dveře, jako její česká kolegyně, ale rovnou dveře dvoje. Často navíc v jedněch z nich najdete výrobník ledu, který se hodí (nejen) při popíjení Coca-Coly. Pravděpodobně nejrozšířenějším typem chladničky je chladnička kombinovaná, která má kromě ledničky také určitou část věnovanou mrazáku. Kdyby vám to náhodou nevyhovovalo, dá se pořídit samostatná chladnička a samostatný mrazák.

Třída energetická a klimatická
Zvláštní pozornost je třeba věnovat energetické třídě, která se pohybuje od nejúspornější A+++, až po nejméně úspornou (ale stále ekologické limity splňující) A+. A když už studujete výrobní štítek, možná narazíte i na tzv. klimatickou třídu, která může být označena jako SN, N, ST a T. Každé písmeno označuje určité rozpětí pokojových teplot, v nichž může chladnička bez problémů pracovat.

S klimatickou třídou si nemusíte dělat příliš starosti. Obecně totiž platí, že chladnička by měla stát na co nejchladnějším místě. Každý stupeň pokojové teploty, který musí chladící zařízení překonat, zvyšuje spotřebu. Navíc většina chladniček funguje v několika klimatických třídách současně, takže je můžete bez skrupulí použít v teplotním rozmezí 16-38 stupňů Celsia.

Moderní chladničky mají řadu dalších zajímavých funkcí. Předně umí chladit i bez vzniku námrazy, kterou ještě naše maminky a starší sestry musely pravidelně odstraňovat odmrazováním. Dále pak poskytují několik zón s různou teplotou.

Samozřejmě je odlišná teplota v mrazicím boxu a odlišná v části chladící. Některé chladničky ale poskytují ještě tzv. fresh zónu, ve které je teplota někde mezi mrazákem a chladicím boxem. Slouží pro uložení čerstvého masa či mléka, které potřebují přeci jen trochu jiný teplotní režim než třeba nápoje.

Chladničky dále mají širokou škálu funkcí pro potlačení nepříjemných pachů, takže vám ovoce nenačichne masem a přes korek vína se do lahve nedostane zápach uzrálého sýra. S tím pak souvisí i nejrůznější metody boje proti bakteriím, které by do chladničky mohly proniknout, nebo tam dokonce vniknout.

Třešničkou na dortu jsou pak tzv. dovolenkové funkce, při nichž se celý chladicí systém přepne do úsporného režimu a například nastaví vyšší udržovací teplotu, protože předpokládá, že před odjezdem chladničku patřičně důkladně vyjíte.

Co nabízí Samsung
French door – speciální varianta amerických chladniček. Horní polovina je rozdělena na dvoukřídlé dveře, spodní je naopak tvořena mrazicími šuplíky. Jelikož tento typ chladniček není tak rozšířený ani v českých domácnostech, ani v amerických seriálech, určitě poslouží jako velmi netradiční ozdoba kuchyňského interiéru.

Chladnička Samsung RF24HSESBSR

samsung-rs7577thcsp

Americké – obří klasika s dvoukřídlými dveřmi, často výrobníkem ledu. Specialitou je systém Twin Cooling Plus, díky kterému je za každými dveřmi odlišná cirkulace vzduchu. Díky tomu můžete mít v levé polovině chladničky maso, v druhé zeleninu, a můžete si být jisti, že jejich pachy se nikdy nesmíchají.

Americká chladnička SAMSUNG RS7577THCSP

samsung-rh-57h8030sl-eo

Food showcase – je pro vás americká chladnička příliš velká, ale výrobníku ledu se nechcete vzdát? Pořiďte si zařízení z řady food showcase. Výhodou je, kromě již zmíněného výrobníku ledu, také přidání vnitřních prosklených dveří, takže si můžete jídlo v klidu prohlédnout, aniž byste museli pouštět dovnitř teplý vzduch. Unikátní je také systém nejrůznějších šuplíků a samozřejmě oblast s nastavitelnou odlišnou teplotou.

Americká lednice Samsung RH 57H8030SL/EO

samsung-rf24hsesbsr

 

Dnes nejčtenější

.