Zavřít reklamu

Misfit shine iconTrh s wearables je v dnešní době opravdu masivní. Zákazník má k dispozici množství značek nabízejících od prostých náramků až po hodinky vyrobené z drahých kovů s precizním dílenským zpracování. Troufnu si tvrdit, že dnes recenzovaný Misfit Shine je celkem povedeným spojením mezi oběma světy. Kalifornský startup Misfit si dal za cíl vytvořit fitness tracker, který na rozdíl od většiny volně dostupných, bude versatilním ve svém používání a nezalekne se ani vody v oceánu, jeho tělo odolá škrábancům a i přesto všechno nabídne to co konkurence, navíc zabalené do celkem povedeného designu. Tomuto všemu se pak v Misfitu rozhodli nasadit více než příjemnou cenu $69. Výsledkem tak je malinký, knoflíkovou baterii připomínající Shine.

Design a zpracování
Shine je svým designem mezi běžnými trackery poněkud unikátní. Jde o malý, hliníkový disk o průměru necelé dva centimetry, který má na své vrchní části dvanáct LED diod pro signalizaci plnění denního cíle a pro zobrazení hodin. Po svém obvodu má tracker drážku, díky kterému jej můžete zachytit do náramku, nebo na sponu a nosit jej tak v kapse kalhot, klopě saka, nebo na ruce, jako běžné hodinky. Shine je vyroben jen ze dvou dílů anodizovaného leteckého hliníku, které do sebe perfektní pasují a vše lícuje jak má. Ostatně kvalitnímu zpracování se nedá vůbec divit, jelikož Shine je vodotěsný do hloubky 50 metrů, což je něco co konkurence nenabízí. Kromě výše zmíněných dvanácti LED diod již na zařízení nenajdete nic dalšího. V ruce tedy máte opravdu kompaktní a na dotyk vysoce kvalitní tracker. Zároveň díky tomuto mám i jakousi větší důvěru, než v konkurenční Jawbone, kterých jsem za necelé dva roky vystřídal, v pravidelném intervalu třech měsíců, několik. Napájení zajišťuje knoflíková baterie a výrobce inzeruje výdrž až šest měsíců, což žádný jiný tracker nenabízí.

Misfit Shine 9
Misfit Shine 11

Obsah balení
Balení ničím neoslní a rozhodně nepatří mezi designové skvosty, jako tomu je třeba u Apple věcí. Vevnitř najdete krom samotného trackeru manuály, silikonový náramek na Shine, sportovní sponu, která tracker zafixuje v náramku, aby nevypadl při náročnější aktivitě, klíč k otevření, baterii a sponu na oblečení, díky které nemusíte náramek nosit na ruce, ale můžete jej připnout na kapsu kalhot, saka. Misfit k trackeru ještě nabízí i kožené náramky, které pak přispějí k navození dojmu, že máte skutečné hodinky. Samozřejmě se neubráníte dotazům, jak na takových hodinkách poznáte čas.

Misfit Shine 1

Funkce, Aplikace
Funkčně Shine zvládne trackovat kroky a spánek. Nic víc od tohoto kusu kovu nelze ostatně ani čekat. Zbytek je řešen softwarově a aplikace tak umí sledovat i Vaši váhu a dá se použít jako velmi primitivní deník jídel. Samozřejmostí je pak i integrace s Apple Health a několika dalšími aplikacemi. Bohužel tímto výčet funkcí končí.

Je to totiž právě software, který je nejslabším článkem. V prvé řadě totiž neumí trackovat přijaté kalorie. Ano, dle toho, jak je app inzerována se může zdát, že to zvládne, ale v reálu dokáže pouze vyfotit pokrm, který se chystáte sníst a nic víc. Pokud byste chtěli mít přehled o jídle, musíte používat aplikaci MyFitnessPal, a ten následně propojit s Misfitem.

Co se týče aktivity tak rozpozná intenzitu pohybu a dle toho pak vypočítává i celkový kalorický výdej, který na základě údajů o vaší osobě, zahrnuje bazální metabolismus. Velkým pozitivem je, že si můžete vybrat, jakou činnost právě děláte (běh, plavání, jízda na kole atp.), aplikace pak navrhne, kde byste tracker měli mít upevněný a dle toho jsou pak i výsledky přesnější. Zvláštností je, že Misfit si vymyslel systém bodů, které jsou obdobou FuelPoints u Nike+. Denní cíl máte nastaven na tisíc těchto bodů, což se rovná ekvivalentu deseti tisíc kroků.

Misfit Shine 2
Misfit Shine 3

Trackování a analýza spánku probíhá poněkud zvláště. Aplikace totiž standardně zobrazí počet hodin v hlubokém a lehkém spánku a také, kolik minut jste byli vzhůru. Je ale zvláštní, že na probuzení skoro vůbec Shine nezareaguje a tak se můžu pár minut v noci toulat svým bytem, provozovat bílý sex a ráno si přečtu, že jsem spal nádherných pět hodin. Inu, někde inženýři v Kalifornii udělali chybu. Zvláštní je i situace, kdy se probudíte a cca dvacet minut jste vzhůru a následně jdete spát. Shine pak nezačně trackovat opět spánek. Toto jsem řešil i s podporou Misfitu, nicméně dle vyjádření bych musel vypnout automatický tracking spánku a musel jej spouštět manuálně. Zároveň jsem byl upozorněn, že Shine jako spánek klasifikuje neaktivitu delší než tři hodiny a nezvládne tak nějaké krátké zdřímnutí po nedělním obědě.

Ke všem trackovaným údajům pak máte k dispozici i přehledné grafy a přehled Vašich aktivit zpět v čase. Zároveň vidíte i čas, který byste měli strávit chůzí, během, či plaváním, abyste splnili cíl tisíce bodů. Kromě trackování má aplikace i prostý social feed, kdy můžete soutěžit se svými přáteli – pokud tedy nějaké máte. Celkově je app navržená líbivě a intuitivně a určitě nebudete tápat v tom, co máte dělat, nicméně, jak jsem říkal, některé funkce mi chybí, zejména při porovnání s konkurencí.

Misfit Shine 6
Misfit Shine 5

Resumé, porovnání s Up24
Tímto se tedy dostávám ke srovnání s, mnou již dříve používaným, Jawbonem Up24. Obě zařízení nabízí prakticky identické funkce, jen Jawbone je poněkud dotaženější do konce. Trackování kroků a vzdálenosti je vesměs stejné a rozdíly jsem našel minimální. Rozdílnost je však u spánku. Délka odpovídá realitě, nicméně Shine prostě není tak citlivý a zároveň trpí i nedodělky po SW straně, kdy nezvládá indikovat krátký spánek a neumí budit vibracemi jako Up24 v době nejlehčího spánku (lze využít klasický budík, který nabízí aplikace Misfit). Velkou výhodou pak je výdrž baterie Shine, která je zhruba šest měsíců, oproti čtrnácti dnům u Up24.

Obě aplikace jsou vesměs stejné a kromě de facto neexistující možnosti trackovat jídlo, i funkčně identické. Misfit má u své app výhodu v čistějším a líbivějším UI a především rychlejším vývoji. Aplikace je tak častěji aktualizovaná. Naopak třeba u Jawbonu jsem více než rok čekal na aktualizaci na rozlišení na iPhone 6 Plus a na případné bugy reagoval Jawbone velmi pomalu.

Po stránce designu za líbivější považuji Shine, je vesměs decentní a na ruce jej skoro vůbec necítím, což o Jawbonu jsem věděl (toto je obrovské plus při spánku). Zároveň je mnohem odolnější a tím, že je připevněn na pásek, který pevně drží na ruce, se nemusím obávat s ním plavat, což rozhodně neplatí o Up24, jehož dva kusy jsem úspěšně utopil v Atlantském oceánu a zároveň jsem tím i riskovat nefunkčnost náramku, jelikož je pouze vodě odolný.

Celkově Shine hodnotím jako dobrý tracker, který rozhodně obstojí v konkurenci základních trackerů a se svou nízkou cenou je velmi dobrou volbou s vynikajícím poměrem cena/kvalita. Zároveň, pokud si jste ochotni připlatit ($99), můžete získat i druhou generaci, která je tenčí, umí budit pomocí vibrací a dále pak třeba notifikovat na hovory a sms, či se propojit s jinými zařízeními v domácnosti a sloužit tak, jako ovládání k nim. Jediným nedostatkem u této druhé generace je neschopnost měření tepu, což je dáno na úkor tenkosti trackeru (8mm).

Misfit Shine 12
Misfit Shine 10

Dnes nejčtenější

.