Zavřít reklamu

Sony Morpheus VRSony připravuje pro příští rok novinku, která by se bok po boku měla stát hitem příštích let. Řeč je pochopitelně o virtuální realitě, kterou představí v budoucím roku Sony pod názvem Morpheus, Facebook ukáže svůj Oculus Rift a v neposlední řadě je tu také řešení od Samsungu, na které jsme se podrobně podívali v článku Recenze Samsung Gear VR: otevřete oči a staňte se závislými.

Sony nyní přišlo prostřednictvím svého zástupce Vernona Harmona během konference MIGS 2015 se zajímavým prohlášením. Podle něj a celkově podle společnosti Sony řeší VR řadu technických úskalí. Tím nejvážnějším a nejsložitějším je pak framerate, který je vyžadován pro ideální zážítek z virtuální reality.

Podle Sony je minimem pro používání virtuální reality 90fps, tedy devadesát snímků za vteřinu. Ideální pro skutečný prožitek je pak dosáhnout 120 snímků za vteřinu. Devadesát snímků za vteřinu zní skvěle, problém však je že vývojáři her a aplikací v současné době nedokáží ani na nejvýkonnějších sestavách dosáhnout u některých titulů neustálých 60 fps a snímky často padají až ke 25 snímkům za vteřinu. Navíc ani v dnešní době nemá zdaleka každá hra 60 fps a za standard se stále ještě považuje spíše 30 než 60 snímků za vteřinu.

Sony uvedlo, že hraní her pomocí VR s 60 snímky za vteřinu může vést k dezorientaci a nevolnosti. Což byl ostatně důvod, proč společnosti jako je Sony, Nintendo, Microsoft a mnoho dalších zastavilo vývoje VR, které se rozjeli vy devadesátých letech. Ty však narazily na problémy právě s nízkým snímkováním a vše končilo tak, že testeři zvraceli a byli dezorientováni.

Uvidíme tedy zda se skutečně podaří Sony a dalším přinést tituly v 90 až 120 fps. Pokud ano, bude se jednat o nejplynulejší hraní, které si v současné době můžete užít, na počítačích totiž hry nedosahují více než 60 fps a stejně jsou na tom i konzole. Virtuální realita od Sony Playstation VR by měla dorazit na trh v roce 2016, konkrétně v první polovině a mezi první ohlášené tituly s její podporou patří Grand Turismo Sport a Tekken 7.

project-morpheus-2015-prototype-gdc-sony

*Zdroj: psu.com

Dnes nejčtenější

.