Zavřít reklamu

Xbox 360Som Xboxer. Som hráč hier a som človek, ktorý rád použije televízor aj na sledovanie filmov. A po dlhoročných skúsenostiach so starším Xboxom 360 (mal som aj PS3) mi bolo jasné, že ďalším prírastkom do môjho herného kútika bude Xbox One. Lenže najnovšia generácia nie je len hracou konzolou. Je to totiž multimediálne centrum, ktoré vám nahradí DVD/BluRay prehrávač, hudobný prehrávač a svojim spôsobom aj Apple TV, pokiaľ máte starší model. A pretože mám doma práve Xbox One a aj novú Apple TV 2015, rozhodol som sa napísať dvojicu článkov, v ktorých popíšem výhody a nevýhody oboch multimediálnych platforiem.

1. Hry

Asi nemá cenu diskutovať o tom, prečo sú hry na Xbox One lepšie. Sú síce drahšie než tie na Apple TV, ale hráte naozajstné AAA tituly so špičkovou grafikou, väčšinou kvalitným príbehom, multiplayerom, ovládaním. No skrátka všetkým. Totiž, Jetpack Joyride alebo Asphalt 8 len ťažko konkurujú titulom ako Assassin’s Creed, Halo 5, Need for Speed alebo GTA V (na fotke je verzia pre starší X360). Nehovoriac o tom, že vďaka Kinectu môžete hrať aj pohybové hry, s ktorými máte zabezpečenú dostatočnú dávku pohybu aj doma pred televízorom. A vieme, že pohyb je zdravý ?. Ale aby som len nekritizoval, tak Crossy Road pre Apple TV ma naozaj chytila.

Xbox One hry

2. MKV, Externé úložisko

Zatiaľ čo na Apple TV môžete sledovať obsah len streamovaním z iTunes alebo obchodu, Xbox One podporuje externé disky rôznych veľkostí a k tomu aj formát MKV, ktorý môžete poznať, ak máte na svojom počítači uložené filmy v HD, Full HD alebo 4K kvalite. Podporu pre tento formát nemá ani PS4, z dôvodu že formát je využívaný hlavne nelegálnym spôsobom a Sony ako vynálezca BluRay poteší viac, že si film kúpite.

3. BluRay, DVD, CD

A keď som už načal tú technológiu BluRay, dostávame sa k ďalšiemu argumentu. Xbox One má BluRay mechaniku, vďaka čomu na ňom môžete pozerať aj filmy, ktoré ste si kúpili v obchode. To je výhoda hlavne v prípade, keď máte pomalší internet (alebo vám vypadáva) alebo váš vytúžený film nie je v iTunes v jazyku, ktorému rozumiete lepšie ako angličtine. Okrem toho podporuje mechanika aj disky s DVD a CD. Čo samozrejme zahŕňa aj možnosť počúvať hudbu. Na jednu stranu sa dá argumentovať, že Apple Music je lacnejšia ako hudobné disky, na druhú stranu môžete mať na svojich CD-čkách hudbu vo vyššej kvalite alebo tu môžete mať hudbu, ktorá ani nie je v Apple Music. (stalo sa mi, že služba kompletne prerobila CD Pink Floydu a nahradila niektoré skladby od Horkýže Slíže).

Xbox One DVD BluRay CD

4. Optický audio výstup

A ako doplnok k podpore hudobných CD, Xbox One tiež podporuje optickým audio portom, čo oceníte pokiaľ vám záleží na kvalite zvuku a radšej si zvuk vypočujete cez váš audio systém ako cez vstavané reproduktory v televízore. Vďaka tomu môžete mať navyše svoj televízor vypnutý počas počúvania hudby a predídete tvoreniu duchov, ktorých nemá nikto rád. Apple zo svojej najnovšej Apple TV nanešťastie vypustil optical audio port. Predošlé generácie ho majú.

5. Diaľkové ovládanie pomocou iPhonu

A posledná vec, ktorú majú predošlé generácie Apple TV, ktorú má Xbox One, ale ktorú nemá nová Apple TV, je diaľkový ovládač na iPhone. Teda Remote aplikácia, s ktorou môžete ovládať svoj set-top box a ktorá by mohla mať na Apple TV 2015 obrovský potenciál. Stačí sa totiž pozrieť na aplikáciu Xbox One SmartGlass: Umožní vám sťahovať a nakupovať obsah na diaľku (dokonca aj keď nie ste doma), spravovať svoje predplatné a v neposlednom rade funguje aj ako diaľkový ovládač podporujúci gestá a klávesnicu. O tom som sa ale viac rozpísal v samostatnom článku.

Xbox One SmartGlass

Dnes nejčtenější

.