Zavřít reklamu

Tim-CookTim Cook je vo vedení spoločnosti Apple od druhej polovice roku 2011, za ten čas už ale stihol predstaviť viac modelov iPhonu, než jeho predchodca a zakladateľ Applu, Steve Jobs. Stalo sa to práve teraz, v čase predstavenia iPhone 6s a 6s Plus, pričom táto generácia je piatou generáciou, ktorú predstavil súčasný CEO Applu. Prvý model, ktorý predstavil Cook, bol iPhone 4s, ktorý priniesol Siri, dvojjadrový procesor a 8-megapixelový fotoaparát s podporou Full HD videa. Následne potom predstavil iPhone 5 s mierne zväčšeným širokouhlým displejom. V roku 2013 sa na trh dostal pre zmenu iPhone 5s s revolučnou novinkou, snímačom odtlačkov prstov Touch ID. Rok predtým predstavený model, iPhone 5, bol nahradený plastovou revíziou 5c.

V roku 2014 sa Apple aj napriek počiatočným pochybnostiam naozaj rozhodol vydať cestou svojich konkurentov a predstavil 4.7-palcový iPhone 6 a 5.5-palcový iPhone 6 Plus. A teraz bola predstavená piata Cookova generácia iPhonov, ktorá pozostáva z modelov 6s a 6s Plus. Tie sa vyznačujú predovšetkým technológiou 3D Touch, vďaka ktorej má displej nové zaujímavé funkcie a reaguje na silu dotyku, čo už stihli využiť aj podaktorí vývojári pri svojich aplikáciách, aby užívateľom urýchlili prácu s ich aplikáciami.

Cook teda predstavil päť generácií iPhone: 4s, 5, 5s, 6, 6s

iPhones-640x388

Pre porovnanie, Steve Jobs predstavil pôvodný iPhone v roku 2007, ktorý znamenal absolútnu revolúciu vo svete mobilov. Bol to totiž mobil, ktorý disponoval kapacitným dotykovým displejom, plnohodnotným webovým prehliadačom a ponúkal tak premyslené pripojenie k internetu ako žiadny iný mobil pred ním. Následne v roku 2008 Apple vypočul priania užívateľov a na trh sa dostal plastový iPhone 3G. Telefón už podporoval 3G sieť a prišiel s obchodom App Store, ktorý zmenil spôsob, akým sa dostávali aplikácie a hry do mobilov.

iphone_3gs_oblique

Ako si môžete pamätať, tak predtým sa aplikácie kupovali SMS-kou alebo zo stránky mobilného operátora. Rok na to sme sa dočkali iPhonu 3GS. Apple pokračoval v trende a opäť vypočul priania užívateľov. Dočkali sme sa tu historicky prvého navýšenia výkonu a užívatelia mohli po novom fotiť kvalitnejšie fotky a tiež nahrávať videá. Nakoniec prichádza iPhone 4 s drastickým redesignom, hranatým telom zo skla a hliníku, HD kamerou, prednou kamerou s podporou videohovorov a Retina displejom – novinkou, ktorá definovala mobilný displej budúcnosti. Nebyť nešťastného spádu udalostí v zdravotnom stave Steva Jobsa, spoločnosť by možno viedol dodnes a iPhone by mohol vyzerať úplne inak.

iPhone 4s

Situácia sa menila aj v oblasti predajov. Kým behom prvého roku iPhone predal len 1,4 miliónov kusov, o tri roky neskôr (2010) ich už bolo takmer 40 miliónov. Tim Cook pre zmenu po svojom nástupe do vedenia zoštvornásobil Jobsov rekord a minulý rok predal 169,2 miliónov telefónov. Zároveň zdvojnásobil číslo, ktoré prináležalo iPhonom v roku 2011. Počas onoho roku bolo predaných 72,3 miliónov telefónov.

Tim Cook Apple September Event

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.