Zavřít reklamu

VirtualRealityPokud se nějak více zajímáte o videoherní průmysl a o technologie, tak jste jistě zaregistrovali, že kolem brýlí pro virtuální realitu (VR) je poslední dobou obrovský humbuk. Není se čemu divit, je totiž klidně možné, že VR headset se klidně během několika let stane klasickým doplňkem pro moderní hraní, podobně jako headset nebo gamepad. Fantasticky tomu nasvědčuje i výčet her, které jsou připravené na VR. Ať už jde o tituly jako Alien: Isolation, Doom 3 nebo čerstvou hororovku Until Dawn. Kde je tedy to kouzlo virtuální reality?

Poslední dobou se v souvislostmi s VR mluví o HTC Vive, což je headset určený pro virtuální realitu a v neposlední řadě se mluví o Microsoft Holo Lens. Pojďme ale začít tím, jak se VR dostávala do podvědomí ostatních. Prvním takovým velkým projektem byl a je projekt Oculus Rift. Je to skutečně jenom začátek, ale v základu nabídne to, co byste od VR očekávali. Navrhnul ho jednadvacetiletý vývojář Palmer Luckey, umístil ho na Kickstarter a tam si ho všimnul Facebook a za 2 biliony dolarů jej odkoupil. Oculus Rift zkrátka pomocí konektorů DVI a USB zapojíte do počítače a on pomocí 3D skenerů uvnitř skenuje pohyby vaší hlavy a přetváří je do hry. Využití tedy najdeme u FPS (First Person Shooter) her.

OculusRift

Oculus Rift ovšem nenabídne pohybové ovládání, něco ve stylu Microsoft Kinect. Rift skenuje jenom pohyby vaší hlavy, ale je zde i koncept jménem Sony Playstation VR, který pomocí ovladačů, které máte v rukou skenuje i pohyby vaší ruky. Navíc značka Playstation značí, že lepší VR pro hraní asi jen tak nenajdete. Základní problém je, že VR od Sony se ještě klasicky neprodává a nejspíš tomu tak ani v bližších měsících nebude. Zajímavé je, že do hry přenáší vaše pohyby ve 120 FPS.

PS VR

Zmiňované VR headsety se zaměřovaly především na hraní, ale na Microsoft Build 2015 naše zraky uchvátil přístroj, který se jmenuje Holo Lens. Jedná se o brýle, které představují napůl virtuální a napůl rozšířenou realitu. Holo Lens přímo před vás předkládá rozšířenou realitu, což znamená, že pokud si například s někým voláte po Skype, tak můžete dotyčného vidět před sebou, například na vašem gauči, ale vědomím jste stále u vás doma. Nejlépe se dá koncept přirovnat k Google Glass. Zatím to vypadá, že Microsoft má s Holo Lens ještě velké plány.

Popravdě, jestli je tohle budoucí realita, tak se mi to skutečně zamlouvá.

HOLOLENS
Holo lens Kitchen

Dnes nejčtenější

.