Zavřít reklamu

Apple keyboardSpoločnosť Apple už v marci/březnu ukázala, že sa nebojí experimentovať ani s takými prvkami ako sú klávesnice a nový MacBook je toho dôkazom. Respektíve jeho klávesnica, ktorá je extrémne tenká a písanie na nej pôsobí úplne inak než na mojom 13″ Airi. Novinka však môže byť len akýmsi medzistupňom medzi doterajšími klávesnicami a novinkou, ktorú si Apple patentoval v roku 2011. Spoločnosť si patentovala takzvanú „Fusion Keyboard“, ktorá kombinuje funkciu a dizajn tradičnej MacBookovej klávensice s funkciou trackpadu a súčasné trendy naznačujú, že práve toto je vec, ktorá by sa mohla v budúcnosti stať súčasťou MacBooku.

V jednotlivých klávesách sú umiestnené menšie dotykové vrstvy, ktoré však fungujú ako celok a vedia rozpoznať, či na klávesnici vykonávate gesto alebo len idete zadať určité písmeno. Takto by vedela klávesnica rozpoznať, či scrollujete na stránke v Safari alebo napríklad zoomujete. Prípadne by ste mohli dvojitým klepnutím dvoch kláves vyvolať priblíženie na určitú časť stránky, ako to robíte teraz pomocou trackpadu. Spoločnosť uvádza, že klávesnica by mohla byť jednak integrovaná do MacBooku a jednak by mohla byť dostupná ako bezdrôtová klávesnica pre iMac, vďaka čomu by sa mohlo jednať o nástupcu dnešnej Wireless Keyboard. Tá bude pravdepodobne už tento rok aktualizovaná a obohatená o nový vizuál a podsvietenie, ktoré by rozhodne potešilo.

Čo rozhodne prekvapí je, že klávesnica berie do úvahy aj čerstvú novinku Force Touch. Už tu sa uvádza, že by klávesy dokázali detegovať silu, akou užívateľ stláča daný kláves a na základe toho by sa mohla buď vyvolať sekundárna funkcia. Takto by sa mohli zo systému napríklad kompletne vytratiť funkčné tlačidlá (Fn) a aj napríklad screenshot by sme mohli spraviť bez nutnosti stlačiť tri rôzne klávesy. Jednalo by sa totiž o to, že mechanizmus by podporoval dve pozície, nie len jednu, čo znamená, že by vedel detegovať dve úrovne stlačenia tak ako technológia Force Touch na MacBooku.

*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.