Zavřít reklamu

Krátko po príchode menšej verzie iPadu sa začali objavovať aj rôzne puzdrá a špeciálne dizajnové multifunkčné obaly. Belkin Portable Keyboard Case for iPad mini v sebe spája štýlový obal s bezdrôtovou bluetooth klávesnicou. iPad s klávesnicou nezaberie toľko miesta čo laptop a neváži ani zďaleka toľko, no na cestách vám poslúži rovnako dobre. S klávesnicou sa z bežného tabletu razom stane produkčné zariadenie, alebo ak chcete „pracovný nástroj“. Písať sa dá, samozrejme, aj na dotykovej obrazovke, ale tento spôsob nie je vhodný na dlhšie texty a väčšina ľudí ho vníma len ako núdzové riešenie. Nápad spojiť klávesnicu s obalom tabletu je preto viac ako zaujímavý, lenže.

Lenže v prípade mini tabletu treba rátať s niekoľkými obmedzeniami. Tak napríklad mini má malé rozmery a pokiaľ má mať obal rovnaký rozmer, musí byť klávesnica skladacia (čo znamená cca o 2 cm väčšiu hrúbku), alebo musia byť jednotlivé klávesy výrazne menšie, než je zvykom u bežnej klávesnice. Belkin sa rozhodol pre druhý variant a predstavil svetu Portable Keyboard Case pre iPad mini.

Komprimovaná klávesnica s malými tlačidlami nie je príliš pohodlná pre ľudí odchovaných na veľkých klávesniciach. Zistil som, že toto riešenie mne osobne vôbec nevyhovuje. Často sa mi darilo robiť nechcené preklepy a musel som ich dokola opravovať. Pri troche cviku by sa s tým niečo dalo podniknúť, ale rozhodne sa nedá hovoriť o komforte notebookov ako v prípade podobných puzdier pre veľký iPad. Aj tam je už klávesnica o malý kúsok menšia, ale stále ide o rozumnú veľkosť. Tie cca 2 palce na uhlopriečke spravia svoje. Stále je to však oveľa komfortnejšie riešenie, než je dotyková klávesnica na obrazovke iPadu mini, aj keď má klávesnica hrúbku približne ako samotný mini.

Tlačidlá majú podobne ako klávesnica notebooku nízky zdvih, čo je iste dobre. Schodík, ktorý však vzniká pred klávesnicou (keďže už nie je priestor pre rozumnú opierku na ruky) na komforte písania rozhodne nepridá. Klávesnica má takmer klasické rozloženie tlačidiel, pričom nechýbajú ani kurzorové šípy, Shift a tlačidlo COMMAND, takže je možné využívať aj skratky ako COPY – PASTE. Numerické tlačidlá (horný rad) v kombinácii s modrým tlačidlom FN ponúkajú extra funkcie vrátane ovládania prehrávača a hlasitosti. Na mieste, kde býva ESCAPE, je tlačidlo HOME, ktoré sa správa rovnako ako Home Button na iPade. Dvojklikom tak môžete otvoriť lištu s aktívnymi aplikáciami alebo využívať vyhľadávanie či návrat na hlavnú obrazovku v iOS.

Klávesnica komunikuje s tabletom prostredníctvom bezdrôtovej technológie Bluetooth. Na boku je tlačidlo pre párovanie a aj malý vypínač, ktorým sa dá klávesnica vypnúť pri prenášaní. Nachádza sa tu tiež micro USB konektor na dobíjanie interného akumulátoru. Klávesnica deklaruje výdrž do 155 hodín aktívneho používania, čo po prepočítaní znamená asi 2-3 týždne veľmi aktívneho písania. Nie je to zase až tak veľa, ale pokiaľ ju raz za týždeň na pár hodín nabijete, nenechá vás na cestách v štichu.

Samotný obal je veľmi elegantný a po zložení sa dá využiť aj ako stojan na iPad v polohe landscape (na ležato). V zadnej časti nechýba ani otvor pre fotoaparát, takže iPad z obalu netreba na cestách nikdy vyberať.

Záverečné hodnotenie

Ťažko povedať, či je dobré (alebo zlé) pokúšať sa z mini urobiť niečo, čím nie je. Klávesnica je síce fajn nápad, ale vďaka malým rozmerom tlačidiel nie je taká komfortná ako klávesnica pri veľkom iPade alebo klávesnica notebooku. Viac ako dvojnásobná celková hrúbka  puzdra oproti samotnému iPadu mini bez klávesnice tiež nie je dôvod na radosť a stráca sa tým idea „mini“. Na druhej strane je to hardvérová klávesnica a na tej sa píše vždy lepšie než na displeji. Naozaj, neviem. Mne osobne príliš rozmermi a prevedením nesadla, takže ostávam naďalej pri veľkej klávesnici, ktorá mi ponúka potrebný komfort a mini radšej doplním tenkým obalom. Každý používateľ si musí zvážiť sám potrebu a vhodnosť malej klávesnice k malému tabletu…

Dnes nejčtenější

.