Zavřít reklamu

windows-8-logoZrejme najväčším prekvapením minulého roku bolo oznámenie, že nástupcom Windows 8.1 sa stáva systém s označením Windows 10. Microsoft v tej dobe uviedol, že dôvod pre vynechanie deviatky spočíva vo veľmi veľkej zmene, ktorá sa nakoniec ukazuje ako skutočná. Spoločnosť totiž zjednotila jadro systému na všetkých zariadeniach a vo výsledku tak všetky aplikácie z Windows Store budú kompatibilné so všetkými zariadeniami, či už je to stolné PC, tablet alebo telefón. Vždy si kúpite jednu aplikáciu, zaplatíte za ňu raz, a máte ju dostupné na všetky tieto zariadenia. Microsoft má však aj ďalšie vysvetlenie, prečo sa najnovší systém volá Windows 10.

Podľa slov Jerryho Nixona je Windows 10 poslednou verziou operačného systému Windows. Microsoft chcel dávnejšie docieliť, aby sa z Windows stala služba a niekoľkoročné práce na vytvorení takejto služby priniesli to, čo nesie pomenovanie Windows 10. Čo to však je? Podľa slov Microsoftu to nie je systém, ale len jeho jadro, kompatibilné so všetkými možnými platformami. Všetky ostatné prvky vrátane Start Menu sú už len dodatkami, ktoré budú dostávať vlastné aktualizácie a zatiaľ čo jedny prinesú opravy chýb, iné môžu priniesť tonu nových funkcií. Máme však očakávať pravidelné softvérové updaty.

To, ako vyzerá budúcnosť Windows, môžu jeho beta testeri vidieť už teraz. Spoločnosť vydáva aktualizácie v pravidelných intervaloch a mnohé aplikácie už majú svoju finálnu verziu, ktorá bude zakomponovaná do „komerčne dostupnej“ verzie systému. Schválne sa neuvádza slovíčko „finálnej“, keďže Windows 10 je len na svojom začiatku a po jeho nainštalovaní môžete očakávať vlnu pravidelných updatov, podobnú tej na Xboxe One. Ten totiž dostáva nové funkcie každý mesiac a Microsoft vopred informuje o tom, na čom sa pracuje. Office pre Windows 10 bude fungovať veľmi podobne – tiež bude dostávať pravidelné updaty s novými funkciami, ale už by sme nemali očakávať vydávanie úplne nových verzií Office každé 3 roky. Navyše, Microsoft verí, že postupom času prestane existovať aj pojem „Windows 10“ a bude nahradený ešte jednoduchším pojmom, „Windows“. Spoločnosť teda naznačuje, že Windows bude skutočne služba a číslo verzie sa z nej začne pomaly vytrácať.

Windows 10

*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.