Zavřít reklamu

facebook-ipad-icon Keď sa povie slovo Facebook každý si hneď predstaví modro-bielu sociálnu sieť. No aktivity Facebooku zďaleka nesúviasia len so sociálnymi sieťami, ale majú aj iný chraratker. A ten sa predstavil presne včera. Facebook totiž uviedol svoje nové superdrony s názvom Aquila. Ak sa po prečítaní prvých viet niekto potešil ako si takúto „hračku“ kúpi a bude sa s ňou predvádzať pred kamarátmi tak ho asi sklamem. Jedná sa totiž o drony, ktoré budú určené na úplne inú vec.

Keď v minulom roku Google preplatil Facebook pri akvizícii firmy titan Aerospace, zdalo sa, že Facebook od dobročinných účelov upustí. No nestalo sa tak a tento sociálny gigant si zaobstaral svoju vlastnú firmu na výrobu dronov s názvom Ascenta. A práve v spolupráci s touto britskou firmou Facebook vyvinul prvé superdrony, ktoré budú mať rozpetie krídiel podobé Boeingu 767, no svojou hmotnosťou by nemali byť tažšie ako Fabia. Zapríčinené to bude hlavne použitím kompozitných materiálov ako sú napríklad uhlíkové vlákna. Drony by sa mali pohybovať vo výške zhruba 18-27 kilometrov a vďaka použitiu solárnych technológií by sa mali vo vzduchu udržať až 3 mesiace.

Hlavné využitie týchto dronov bude spočívať v šírení internetu do miest, kde v dnešnej dobe nie je signál. To znamená, že hlavne do rozvojových zemí Afriky či Ázie. Spoločnosť Google používa na rovnaké šírenie pokrytia rádiový signál, ktorý je vysielaný zo špeciálnych balónov s názvom Google Loon. Drony Facebooku by mali využívať na pokrytie miest signálom laserovú technológiu, ktorá by mala zabezpečiť onmoho lepšiu dostupnosť internetu. Prvé superdrony by sa mali na oblohu vzniesť už v priebehu leta.

Snímka obrazovky 2015-03-27 o 13.39.54

*Zdroj: techcrunch.com

Dnes nejčtenější

.