Zavřít reklamu

Před několika měsíci schválili europoslanci nová pravidla, která se zabývají bezpečností civilního letectví. Konkrétně se zaměřili na čím dál populárnější drony a odhlasovali předpisy, které budou platit po celé Evropské Unii. Nutno podotknout, že se nová pravidla budou vztahovat jen na přístroje, které vyvinou při dopadu kinetickou energii 80 J a více. Tato síla už totiž může znamenat ohrožení zdraví pro člověka, na kterého dron spadne. Nejprve se navrhovala hranice váhy přístroje 250 g a více a zatím je možné, že bude nakonec platná tato varianta.

Evropská komise se rozhodla k tomuto kroku z několika důvodů. Jednak mnoho majitelů dronů nerespektuje bezpečnostní pravidla a ohrožuje lidi kolem sebe, kterým hrozí při pádu dronu zranění. Navíc často létají v zakázaných či obydlených oblastech. Dalším důvodem je také předpoklad obrovského rozšíření této stále ještě okrajové a spíše hobby záležitosti do komerční sféry. Není tomu tak dlouho co například Amazon začal s doručováním svých zásilek právě i s pomocí dronů.

Drony jsou pro mnoho lidí pouze hračkou, ale mohou být i nebezpečné.

Nejzásadnější novinky jsou dvě. První z nich bude nutnost označit každý dron jakousi „SPZ“ značkou v podobě identifikačního čísla. Bude muset být umístěno na viditelném místě a při porušení pravidel tak půjde snadno dohledat, kdo je majitelem. Druhá zásadní změna se týká proškolení pilotů, kteří budou nově muset složit test, aby prokázali své znalosti ohledně samotného létání, bezpečnosti i různých pravidel a zákazů.

Drony se také začnou rozdělovat do tří kategorií. Do té první bude spadat drtivá většina malých strojů, které nebude nutné registrovat. Druhá je právě pro drony s povinností registrace a třetí bude obsahovat zatím především stroje pro vojenské účely. A kdy že se dočkáme zavedení všech výše zmíněných novinek? Podle posledních zpráv by mělo nařízení vejít v platnost už v září tohoto roku s tím, že poté začne jakési zkušební dvouleté období. Reálně to tedy vypadá na počátek v roce 2021.

Zdroj: Lupa.cz, iDnes.cz
DJI Spark drone FB

Dnes nejčtenější

.