Zavřít reklamu

iOS 8 cameraV současné době se pomalu ale jistě začíná snižovat intenzita světla v ČR a SR a dochází k postupnému zatmění slunce. Tento vzácný astronomický jev bude probíhat v našich dvou krajinách mezi 9:30 – 11:50 s tím, že největší zatmění bude zhruba v 10:45. Jak jistě víte, není dobré pozorovat zatmění slunce bez speciálního svářečského skla nebo jak se říká v případě nouze přes CD a pro jistotu se slunečními brýlemi. Pokud se chcete dívat jen přes brýle, pak to skutečně nestačí a můžete i poškodit zrak.

To stejné však platí také v případě vašich mobilních telefonů a fotoaparátů. Pokud fotíte na zrcadlovku nebo PEN, pak samozřejmě použijete nějaký ten teleobjektiv abyste měli slunce co největší a dokázali si jej jak se říká přitáhnout. Problém je v tom ,že i při focení je nutné použít speciální filtry, které zakoupíte ve specializovaných obchodech. Bez nich rozhodně zatmění nefoťte a to stejné platí i pro vaše mobilní telefony a tablety!

Nyní si nejspíš říkáte, proč bych nemohl fotit zatmění, když slunce běžně fotím a není s tím problém. Rozdíl je v tom, že při zatmění dopadá intenzivnější světlo na menší část čipu a světelný zdroj, tedy v tomto případě slunce, se prakticky mění na laser a jak jistě víte, svítit do zrcadlovky nebo do objektivu mobilu nebo jiného fotoaparátu laserem není zrovna nejlepší nápad.

Dnes nejčtenější

.