Zavřít reklamu

office-2013-logoTak ako Microsoft sľúbil, tak dnes po X rokoch čakania vydal prvú verejnú beta verziu sady Office for Mac 2016. Spoločnosť totiž poslednú verziu svojej sady vydala naposledy v roku 2010, odkedy už stihla vydať sadu Office 2013 pre Windows s tonou funkcií a zameraním na cloud. To isté, ako aj plnohodnotnú podporu Retina displejov, je možné očakávať v najnovšej verzii kancelárskej sady, ktorá by mala vyjsť na jeseň na Mac a bude predávaná samostatne alebo ako súčasť sady Office 365. Predplatitelia získajú finálnu sadu úplne zadarmo, podmienkou je však mať aktívne členstvo.

Naproti tomu, verejná Preview verzia kancelárskej sady je dostupná úplne zadarmo pre všetkých užívateľov a môžete si ju stiahnuť v odkaze nižšie. Súčasná verzia má 2.7GB, no po vydaní finálnej verzie je celkom pravdepodobné, že si užívatelia stiahnu inštalačný súbor s veľkosťou pár kB, ktorý následne začne sťahovať najnovšiu verziu sady zo serverov Microsoftu – tak ako to funguje u Office 2013 na PC. Najnovšia verzia Office pre Mac je už plne postavená na rozhraní Cocoa, čo predstavuje skok oproti predošlej verzii, ktorá využívala aj staršie API Carbon. Sada ďalej disponuje novým flat prostredím, čiže drží krok s verziami pre iPad a Windows. Len s tým rozdielom, že vrchná lišta Ribbon je tu svetlošedá a dokonale ladí s OS X Yosemite.

Do aplikácie Word pribudla nová sekcia Design, v ktorej si môžu užívatelia prispôsobiť návrh a rozloženie svojho dokumentu. Premiéru tiež majú komentárové vlákná, ktoré si nachádzajú využitie pri spolupráci na dokumentoch. Najnovšie sady totiž umožňujú viacerým užívateľom naraz upravovať jeden dokument, čím dôjde k jeho rýchlejšiemu dokončeniu, ako aj lepšiemu overeniu údajov v ňom. Tvorcovia prezentácií sa isto potešia najnovšej verzii PowerPoint pre Mac, ktorá jednak disponuje novším rozhraním a jednak prináša nové animácie, prechody, vopred vytvorené vizuálne motívy a tiež v ňom nechýba úplne nový režim Prezentéra. Tento nový režim zároveň je tiež možné používať vo full-screen móde a uvádzači v ňom môžu vidieť všetky potrebné informácie ako nasledujúce slidy, čas a komentáre.

Nechýba tu ani Excel. Switcheri sa rozhodne potešia klávesovým skratkám, tie sú totožné so skratkami na Windowse, no Microsoft nezabudol ani na existujúcich Mac užívateľov a umožňuje ponechať vo funkčnosti tie skratky, ktoré používali vo verzii Excel 2011. Skvelou správou je tiež podpora rovnakých matematických operácií, aké podporuje sada Office 2013 pre Windows, takže sa zachová 100% kompatibilita medzi dvoma platformami. Novinkou je tiež funkcia PivotTable Slicer, ktorá umožní nastaviť parametre tak, aby bolo možné rýchlo získať nové dáta z existujúcich čísel. Nakoniec v sade nechýba ani Outlook, ktorý unikol na internet ako prvý a vďaka ktorému sme sa dozvedeli, že Microsoft po rokoch pracuje na novej verzii Office pre Mac. Inštalácia vyžaduje najmenej 5,62 GB miesta.

Word for Mac 2016
Word for Mac 2016
PowerPoint for Mac 2016
Excel for Mac 2016
Outlook for Mac 2016

Dnes nejčtenější

.