Zavřít reklamu

Rok 2008. Apple predstavil telefón iPhone 3G, a spolu s ním aj obchod iTunes App Store. Virtuálny obchod s aplikáciami bol strediskom niečoho, čo pomerne rýchlo zmenilo iPhone z podnikateľského telefónu na telefón pre všetkých – pre podnikateľov, pre študentov, pre všetkých. Napriek tomu, že počet aplikácií v App Store veľmi rýchlo rástol, a stále rastie, stále v ňom chýbalo niečo, čo mohlo z telefónu spraviť plnohodnotný nástroj na tvorbu dokumentov. Microsoft Office pre iPhone jednoducho neexistoval.

Trvalo ešte pár rokov, kým sa na telefóne iPhone objavila plnohodnotná kancelárska sada. Prekvapivo sa však nejednalo o kancelársku sadu Office od Microsoftu, ale o kancelársku sadu iWork od Apple. Apple tak začal veľmi rýchlo zarábať na kancelárskej sade, ktorá je takmer plnohodnotná. Prečo takmer? Najmä preto, že sada ponúka veľmi veľké množstvo funkcii a nehľadí na to, či ide o tablet iPad alebo telefón iPhone. Na oboch zariadeniach sa stretneme s rovnako veľkým množstvom funkcií, a prekvapivo ich počet prekonáva aj novú aplikáciu Office Mobile od Microsoftu. iWork však valcuje Office Mobile vo viacerých smeroch.

Hneď na úvod to je cena. Pravda, cena 8,99€ za jednu z troch aplikácií, ktoré tvoria sadu iWork, nemusí potešiť, no o to viac nepoteší ponuka od Microsoftu. Microsoft síce ponúka svoju sadu na App Store úplne zadarmo, no má to jeden háčik. Jeho aplikácia vyžaduje mesačné predplatné, a aby toho nebolo málo, nepodporuje všetky zariadenia. Zatiaľ čo Apple sa snaží prispôsobiť svoju sadu pre všetky zariadenia bez ohľadu na vek prístroju, Microsoft od používateľov žiada, aby používatelia používali zariadenia s kamerou FaceTime. Prečo to Microsoft žiada ako povinnosť, nevieme. Pokiaľ ste sa preto tešili, že začnete používať Word na vašom iPhone 3GS, na aplikáciu môžete ihneď zabudnúť. Rovnako to platí aj pre používateľov iPadu – Či chcete či nechcete, aplikácia sa jednoducho otvorí v režime kompatibility s obrazovkou iPhone. Predplatné je druhou záležitosťou. Pokiaľ chcete používať Office na iPhone, musíte každý mesiac zaplatiť predplatné vo výške 10€, alebo si zakúpiť retail verziu Office 365. Pokiaľ vezmeme do úvahy, že za 120€ ročne získa používateľ prístup k okliešteným verziám Word a Excel, môžeme povedať, že na tejto aplikácii jednoducho prerobil. Nie je predsa len výhodnejšie zaplatiť 27€ za sadu troch aplikácií, ktoré ponúknu doživotné bezplatné aktualizácie?

pages-iphone

Funkcie sú onou druhou záležitosťou. Obe sady podporujú cloud. Jedna podporuje iCloud, druhá SkyDrive. K prekvapeniu však ponúkne Office iba minimálne množstvo funkcii v porovnaní s iWork. Možnosť upravovania textu je samozrejmosť, no nepochopím, prečo sada Office pre iPhone ponúkne iba jeden typ písma, ktorý je možné iba ďalej upravovať. Dostatočne silnou odpoveďou na to môže byť ohromné množstvo písem, ktoré sú dostupné v programoch sady iWork. A rovnako je na tom aj množstvo funkcii. Mobilnú verziu Wordu môžeme nazvať textovým editorom, a to doslova. Nemožnosť pracovať s obrázkami, nemožnosť tvoriť nové tabuľky a grafy. Prakticky jediné, čo sa vo Worde dá spraviť, je upravovať text. Všetko to, čo Office Mobile chýba, si pre používateľov pripravil Apple. Aplikácia Pages ponúkne všetko to, čo používateľ potrebuje k svojej práci, a v prípade, že ešte nevlastní iPad, dokáže táto aplikácia veľmi príjemne prekvapiť.

pages-iphone2

Microsoft mal šancu predbehnúť Apple a ponúknuť tak na jeho platforme kancelársku sadu, ktorá mohla byť omnoho kvalitnejšia, mohla ponúknuť omnoho väčšie množstvo funkcií ako v skutočnosti ponúka. Jeho kancelárska sada mu mohla navyše dopomôcť k tomu, aby softvérový gigant patril k najvýznamnejším producentom na App Store. Nestalo sa tak, a Apple sa chopil žezla, ponúkol platené aplikácie s ohromným množstvom funkcií, ktoré je možné používať na iPhone. Pokiaľ teda patríte k používateľom iPhone a zvažujete, že na svojom zariadení budete v budúcnosti využívať kancelársku sadu, určite odporúčam poobhliadnuť sa po programoch zo sady iWork.

pages-iphone3

Dnes nejčtenější

.