Zavřít reklamu

mac-app-store-iconApple na svojom vývojárskom portáli oboznámil vývojárov s novým pravidlom pre aplikácie v Mac App Store, ktoré budú uvedené do platnosti 1. mája/května tohto roku. Kľúčovou zmenou je, že všetci vývojári, ktorí podporujú svoje aplikácie, musia zo svojich aplikácií vynechať zastaralé „zbieranie odpadu“ a nahradiť ho novším systémom ARC, ktorý je súčasťou OS X 10.7 a novších. Zmenu dosiahnu pomocou migračného nástroja v sade Xcode a pre prípad potreby, Apple zverejnil návod na migráciu z Garbage Collection na ARC.

Čo to ale znamená pre užívateľov? Zbieranie odpadu je už celkom zastaralou technikou, pri ktorej sa v pamäti naďalej uchovávajú staré aktivity (napríklad vymazaný rozpísaný e-mail), vďaka čomu program zbytočne zaberal operačnú pamäť a znemožnil, aby k tejto pamäti mohli pristupovať iné programy. Pri jednom, dvoch e-mailoch to pochopiteľne nie je veľký problém, ale keby ste napríklad upravovali RAW fotografie vo Photoshope a museli by ste to robiť 20-krát, už by ste pociťovali sekanie počítača kvôli nedostatku RAM-ky. Dá sa to vyriešiť vypnutím programu, prípadne ukončením procesov, ktoré ostali naďalej pustené na pozadí, alebo reštartom.

Systém Automatic Reference Counting (ARC) pre zmenu funguje na inom princípe, že ku každému objektu v pamäti sa priradia potrebné referencie, čím dochádza k uchovaniu objektu v pamäti počítača. Automatizovaná funkcia však sleduje počet referencií ku každému objektu v pamäti. Existuje ich viac, pretože každá funkcia programu, ktorá je s daným objektom spojená, vytvára svoju vlastnú referenciu. Toto číslo môže byť nekonečné, no ak systém deteguje, že počet referencií k danému objektu je rovný 0, automaticky ho odstráni z pamäte. Táto funkcia je súčasťou jazyka Swift, ale aj Objective-C od roku 2011.

Mac App Store
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.