Zavřít reklamu

sonyhdmicable2_1360667168Väčšinu moderných A/V zariadení sa prepája HDMI káblami, kde pomocou tohto kábla prenášate obraz aj zvuk. Elegantné riešenie, že z vášho nadupaného domáceho kina vedie iba jeden kábel do TV, ale čo z toho, keď pozeráte TV program a musíte ho „pretrpieť“ so zvukom vychádzajúcim z TV. Prípadne ho prepojiť optickým zvukovým káblom? A nebodaj to degradovať až na úroveň klasického AUX kábla (jack jack)?
Najprv si ozrejmíme čo je ARC. Vychádza to z „Audio Return Channel“ a umožňuje to TV po HDMI kábli posielať zvuk naspäť do domáceho kina, bez potreby prepojovania ďalšími káblami. Táto technológia je zakomponovaná do verzie HDMI 1.4 (od roku 2009).

Problémom je, že táto technológia nie je povinná, ale len voliteľná. Navyše o tejto technológii veľa užívateľov nevie aj napriek tomu, že veľa TV aj receiverov toto podporuje. U zariadení od jedného výrobcu väčšinou ARC funguje bezproblémovo. Ďalšou prekážkou môže byť aj to, že túto technológiu si výrobcovia pomenovávajú individuálne. Napr. u SONY sa stretneme s pojomom Bravia Sync, Samsung to zas volá AnyNet+ a Panasonic to zoskupujue pod Viera Link.

Spísali sme pre Vás niekoľko tipov, ako postupovať, aby sa Vám spojenie podarilo.

  • Uistite sa, že TV príjmač aj receiver podporujú ARC. Nájdete to v technickej špecifikácii. HDMI v1.4 neznamená automaticky podporu ARC. Opačne to platí.
  • Skontrolujte si, či HDMI kábel ktorý pre prepojenie používate podporuje ARC.
  • V mnohých prípadoch je nutné funkciu ARC na TV najprv aktivovať. Hľadajte. Ako sme spomenuli vyššie, každý výrobca TV to označuje svojsky
  • ARC musí byť aktivované i na receivroch. U Harman/Kardon je to automaticky povolené a stačí len na ovládači stlačiť tlačídlo TV
  • V prípade neúspechu resetujte zariadenia do výrobných nastavení a skontrolujte dostupnosť nových aktualizácii firmware.
A čo ešte získate správnym spojením. Príjemne, malé vychytávky. Napr. zapnutím domáceho kina sa Vám automaticky zapne TV. Vypnutím TV sa automaticky vypína domáce kino a množstvo ďalšieho. Je to individuálne a záleži, čo ktorý model/výrobca umožňuje. Nemáte ešte domáce kino? Vyberte si ho od nás z ponuky. Garantujeme Vám, že všetky AVR a BDS systémy od Harman/Kardon touto funkcionalitou disponujú. A čo vaša televízia?

Náš konkrétny príklad prepojenia Sony TV a BDS580

  • V nastavení TV zvolíme Nastavenia funkcie BRAVIA Sync
hdmi_arc_01

 

  • Povolíme túto funkciu a môžeme podrobnejšie nastaviť ako sa to bude správať

 

hdmi_arc_02
  • V zozname zariadení BRAVIA Sync vidíme, že TV úspešne rozpoznal pripojené domáce
hdmi_arc_03
  • Potom už z rýchleho menu si môžeme vybrať kam zvuk prehravaný štandardne v TV má smerovať
hdmi_arc_04
  • V procese párovania treba na ovládači k BDS systému stlačiť tlačídlo TV a vidíte pokus o párovanie

Dnes nejčtenější

.