Zavřít reklamu

App Store iconApple, iPhone a App Store vytvorili úplne novú kategóriu biznisu a to, čo sa kedysi zdalo ako aktivita pár počítačových nadšencov, dnes umožnilo tisíckam ľudí postaviť sa na vlastné nohy. Veď zrejme netreba pripomínať príbeh Donga Nguyena, ktorý vytvoril jednu primitívnu hru menom Flappy Bird a tá ho vystrelila astronomickou rýchlosťou vpred. No zatiaľ čo niektorí vývojári sa snažia preraziť na trh s inováciami, nájdu sa aj špekulanti, ktorí dokázali zbohatnúť na tom, že splnili všetky podmienky schválenia aplikácie. To je príklad vývojára Johna Haywarda-Mayhewa. Jeho stránka v App Store obsahuje vyše 600 aplikácií, no pritom sám nevie veľmi dobre programovať.

Ako to docielil? Ako prvá odpoveď vás zrejme napadne, že ukradol cudzie aplikácie a vydával ich pod svojim menom, ale to nie je pravda. Rovnako nie je pravda ani to, že by si na všetkých 600 aplikácií zaplatil vývojárov. Biznis Haywarda-Mayhewa by však bez jedného externého vývojára nikdy nevznikol a možno práve to, čo pokladá za veľkú životnú chybu, mu zaručilo takýto úspech. Všetko začalo tým, že si najal vývojára, ktorý mu mal naprogramovať hru, tá sa ale neuchytila a Mayhew sa zadĺžil – zaplatil totiž 15 000 dolárov. Ale aj keď bola aplikácia skvelá, stratila sa v hlbinách App Storu a už ju nikto nikdy nespoznal (Výnimkou môžu byť snáď redaktori médií, ktorí si ich všimli a upozornili na ne vo svojich recenziách a článkoch, tak ako my) – schválne, koľko z 1 000 000 aplikácií v App Store poznáte? Presne tak, málo.

Mayhew však potreboval splatiť svoj dlh a tak sa rozhodol pre taktiku „retexturingu“. Inými slovami, asi 570 zo 600 aplikácií, ktoré vydal, majú rovnaký princíp, pointu a odlišujú sa len postavičkami v hre. Znamená to, že zatiaľ čo v jednej hre utekáte v štýle Temple Run, v druhej hre už máte skateboard a máte hru na štýl Subway Surfera. Práve „zaspamovanie“ App Storu klonmi prvej hry mu pomáha jednak splácať svoj dlh a jednak mu to pomáha generovať nejaké peniaze. Pritom všetky aplikácie sú zadarmo s iAd reklamami. Ale musíme Mayhewovi uznať to, že sa v roku 2011 začal učiť programovať, takže držíme palce a očakávame, že čoskoro nás prekvapí úplne novou hrou s úplne iným princípom.

App-store
*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.