Zavřít reklamu

Předvolby systému - iconVěřím, že spousta z vás, kdo máte například iMac, Mac Pro nebo třeba Mac mini používáte svůj počítač jenom doma. U těchto modelů to v podstatě ani jinak nejde. Někteří však používaji takto i MacBook, na kterém z domova pracují a nemají potřebu ho nikam nosit. Pokud patříte mezi podobné uživatele a nemáte potřebu mít svůj počítač od společnosti Apple zabezpečený pomocí hesla doma, jelikož své polovičce a dětem naprosto věříte, tak operační systém OS X nabízí zcela vypnout dotaz na heslo také při restartování nebo zapínání Macu.

Jde totiž o to, že i když vypnete heslo pro jednotlivé účty, tak sice po vás OS X nebude požadovat heslo po přechodu do režimu spánku, ani při aktivování spořiče obrazovky, ale bude ho stále požadovat při restartování nebo zapnutí počítače. Vypnout hesla pro účet, na kterém se právě nacházíte, můžete v Předvolbách systému –> Zabezpečení a soukromí 

Především s příchodem OS X Yosemite, kdy se systém začne načítat právě až v momentě, kdy úspěšně zadáte a potvrdíte heslo pro přihlášení, se zmíněné nastavení opravdu hodí. Stačí tedy navštívit Předvolby systému –> Uživatelé a skupiny. Zde vlevo dole klikněte na zámeček a zadejte své heslo. Pokud nejste správce, tak musíte zadat buďto celé jméno a heslo správce nebo toto provést na správcovském účtu. Nad zmíněným zámkem se nachází položka Volby přihlášení, na tu klikněte a ihned nahoře můžete vidět položku Automatické přihlášení. Z nabídky vedle zvolte příslušný účet, do kterého chcete, aby se při zapínání systém automaticky přihlásil. Po vybrání účtu stačí zadat heslo k tomuto účtu a vše je nastaveno. Nyní při každém restartu nebudete nuceni zadávat heslo a systém se automaticky do zvoleného účtu přihlásí a načte se během chvíle.

Na ostatní jiný účet se pak můžete ze zvoleného přepnout. Vhodné je zaškrtnout Rychlé přepínání uživatelů, kde si z nabídky můžete vybrat, zda se přepínání bude zobrazovat pouze jako ikona, název účtu nebo celé jméno. Rychlé přepínání se po aktivování objeví v menu baru vedle ukazetele hodin právě v takové podobě, jak si zvolíte. Po kluknutí na tlačítko rychlé přepínání stačí zvolit příslušný účet a zadat k němu okno. Systém se okamžitě přepne do zvoleného účtu vkusnou animací, přičemž zachová všechna otevřená okna v účtu, ze kterého jste se přepli.

Volby přihlášení

Možný problém s FileVault
Problém však nastává v případě, že máte zapnutý FileVault, což je šifrování disku, o kterém si můžete více přečíst zde. Pokud ve Volbách přihlášení máte volbu Automatické přihlášení šedou a nemůžete ji upravovat, tak máte právě FileVault aktivovaný. Vypnete ho v Předvolbách systému –> Zabezpečení a soukromí. Nahoře z nabídky zvolte FileVault a klikněte na Vypnout FileVault… Budete pravděpodobně dotázáni na heslo k iCloud účtu, pokud nemáte nastaven klíč zotavení. Pokud ano, pak musíte zadat právě tento klíč, který jste si při jeho vytvoření a při aktivování FileVaultu zapsali. Zadáním klíče nebo hesla se šifrování vašeho disku deaktivuje. Proces vypínání šifrování bude pravděpodobně nějakou dobu trvat. Po restartování počítače již můžete automatické přihlašení aktivovat.

FileVault

Dnes nejčtenější

Další články