Zavřít reklamu

iPhone 6 fotoaparatApple by v příští generaci iPhonu mohl představit vůbec největší pokrok v oblasti fotografování a natáčení videa. John Gruber z Daring Fireball, což je jeden z nejlépe informovaných blogerů věnujících se společnosti Apple totiž v poslední epizodě své Talk Show uvedl, že Apple pracuje na významném vylepšení fotoaparátu. Konkrétně by měl právě fotoaparát v iPhonu zaznamenat v následujících letech a to s největší pravděpodobností již za rok, největší skok v historii iPhonů. John nedokázal přesně vysvětlit o jakou novinku půjde, ale uvedl, že by se mělo jednat o dvojici objektivů, které budou na zadní straně telefonu a dokáží sloučit fotografie tak, aby výsledná fotografie odpovídala kvalitě z DSLR, tedy z digitální zrcadlovky.

Podle Grubera by měl iPhone obsahovat dvojici čoček, z nichž jedna bude standardním snímačem, který známe dnes a druhá přinese takzvanou funkci Ultrapixel, který umožní pohltit mnohem více světla pro zlepšení kvality fotografie. Dvojici čoček používá například HTC One M8, ovšem tam slouží druhá čočka k rychlejšímu zaostření. Kromě zlepšení fotografií jako takových je možné s dvojicí čoček dělat ještě mnoho dalších zajímavých věcí, například pořizovat 3D video nebo 3D fotografie, což je sice věc, která se příliš neujala, ovšem když už budeme mít v iPhonu dvě čočky, určitě se najdou vývojáři, kteří je dokáží využít právě k pořizování 3D záběrů.

Další možností je pak systém, který vyvíjí společnost Corephotonics. Ta využívá dvojici čoček se samostatnou ohniskovou vzdáleností a díky přepínání mezi dvojicí čoček dokáže fotoaparát přiblížit vzdálené objekty bez nutnosti tradičního zoomu. V podstatě jde ovšem opět o vylepšené HDR fotografie, díky kterým dokáže systém porovnat jednotlivé pixely a použít ty, na které dopadlo více světla. Apple není zdaleka jediným kdo se zajímá o využití dvojice čoček ke zlepšení kvality fotografií a výrobci smartphonů, ale i klasických kompaktů vidí v tomto systému budoucnost. Včera navíc Sony představilo nový čip Exmor IMX230 s 21Mpix a podporou pro 4K a HDR.

iPhone 6 camera

Dnes nejčtenější

.